Љајић и Шаровић: Трговина с Приштином онемогућена

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине Мирко Шаровић оценили су данас у Београду да је због уведене дискриминаторске таксе од 100 одсто, трговина две земље с Приштином практично онемогућена.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Како се наводи у саопштењу из Љајићевог кабинета, двојица министара изразили су "забринутост због неучинковитости и благих реакција међународне заједнице, која до сада није убедила Приштину да повуче поменуте баријере".

Љајић и Шаровић су се у том смислу договорили да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ, с обзиром да се 17. децембра одржава Савет за стабилизацију и придруживање Европске уније и Косова, на коме ће бити разматрана примена С СП од стране привремених институција у Приштини.

"То је последња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодложно укидање поменутих мера, или ће у противном бити неопходно затражити суспензију С СП између ЕУ и Косова. Наиме, повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и С СП, већ се ради о грубој повреди темељних људских права и слобода, а пре свега права на слободан проток људи, роба и капитала, као и права на лечење", каже се у саопштењу.

Љајић и Шаровић су се сагласили да и убудуће координарију све кораке и активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мере Приштине што пре биле укинуте.

Писмо чланицама ЕУ због мера Приштине

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и потпредседник Савета министара и министар за спољну трговину и економске односе БиХ Мирко Шаровић разговарали су данас о ситуацији након што је Приштина увела дискриминаторске таксе на робу из Србије и БиХ и констатовали да је трговина Србије и БиХ са Приштином практично онемогућена. 

Љајић и Шаровић су се договорили да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ, с обзиром да се 17. децембра одржава Савет за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова, на коме ће бити разматрана примена С СП од стране привремених институција у Приштини.

Они су оценили да је то последња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодложно укидање поменутих мера, или ће у противном бити неопходно затражити суспензију С СП између ЕУ и Косова. 

Двојица министара изразила су забринутост због неучинковитости и благих реакција међународне заједнице, која до сада није убедила Приштину да повуче поменуте баријере.

Повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и С СП, већ се ради о грубој повреди темељних људских права и слобода, а пре свега права на слободан проток људи, роба и капитала, као и права на лечење, наводи се у саопштењу Министарства. 

Љајић и Шаровић су се сагласили да и убудуће координарију све кораке и активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мере Приштине што пре биле укинуте.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести