Љајић: У Нови Пазар као помоћ долазе лекари из БиХ

НОВИ ПАЗАР: Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић указао је данас на проблем недостатка медицинског кадра у Новом Пазару где је проглашена ванредна ситуација због пораста броја новооболелих од вируса корона и најавио да ће у тај град као помоћ доћи лекари из БиХ.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Он је за ТВ Прва рекао да проблем пораста новоболелих у Новом Пазару, где ће данас доћи и премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар, није настао због недостатка машина и апарата, него због недостатка људства, те да је у Новом Пазару тренутно један инфектолог на велики број оболелих, а недостају и медицинске сестре.

"Велики број људи се лечио код куће, онда су у кратком временском периоду са упалама плућа у великом броју дошли у болницу, здравствени систем то није могао да поднесе, а посебно што је део лекара био ван строја због болести. Важно је указати и на озбиљност ситуације, али и указати на то да је држава ту и Влада је ту", рекао је Љајић.

Напоменуо је да је захваљући инвестицијама у протеклих седам, осам година здравствени систем у Новом Пазару бољи него икад, јер се за то време много улагало у Општу болницу у том граду.

Љајић каже да је јуче разговарао са чланом Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем који се интересовао за то шта је потребно Новом Пазару, те да је брзо реаговао када му је рекао да недостаје кадар тако да ће у сарадњи са Клиничким центром Сарајево доћи екипа из БиХ, вероватно из Тузле.

"Министар здравља Златибор Лончар је рекао да нема никаквих проблема и да ће издати привремене лиценце. Постоји сарадња и на том нивоу", рекао је Љајић и навео да кадрови и лекари одређене специјалности, посебно инфектолози и анестезиолози, решавају акутни проблем у Новом Пазару.

Упитан о наводима да је нападнута медицинска екипа у Новом Пазару из Крагујевца, а да МУП није реаговао, Љајић каже да је МУП демантовао, те да је чуо да је породица једног оболелог тражила транспорт за Београд и да је било "повишених речи".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести