Лавров: Против смо наметања избора Србији између ЕУ и Русије

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је на годишњој конференцији за медије да се Москва противи наметању избора између Русије и Европске уније.
lavrov, tanjug
Фото: Tanjug

Новинари су коментарисали да Србија покушава да избегне избор између Русије и ЕУ, иако је тај избор потребан и упитали руског министра, који је главни интерес спољне политике Русије у Србији.

Лавров је потврдио да се Србији намеће такав избор.

„То је такође менталитет који је одавно превазиђен и одржава стари колонијални приступ. Већ сам наводио пример када је Европска унија ишла тим путем једностраних захтева и логиком ’или-или‘. Министар страних послова Белгије је 2014. отворено захтевао да Украјинци морају да изаберу да ли ће бити са Русијом или са Европом. Провокативни приступи који одражавају расположење великих сила не одговарају оним одлукама које смо доносили у оквиру ОЕБС-а и ЕУ“, подсетио је Лавров.

„Сада у Србији почињу преговори и Европска унија се не снебива да каже да Србија прво мора да призна независност Косова да би ушла у Европску унију, а као друго, треба да се сложи са политиком ЕУ према Русији, укључујући и придруживање наметању санкција. Непристојно је заузимати такав став и већ више пута сам говорио да се ЕУ све време поноси својим јединством, али то јединство се у последње време гради на основу најмањег именитеља, када се тражи од других држава ЕУ да заузму ставове који у вези са Русијом очигледно представљају предубеђење и дискриминациони су“, рекао је руски министар спољних послова.


Русија не може да се сложи с приступањем БиХ НАТО

МОСКВА: Русија не може да се сложи са приступањем БиХ НАТО, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Правила која се промовишу на Балкану су довољно опасна и одражавају манију да се гурну све балканске државе што је пре могуће", рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

Лавров је напоменуо да САД већ дуже време говоре критички о деструктивној улози Срба у Босни и Херцеговини и успоравању те земље на путу ка НАТО.

"Није добробит Републике Српске у питању, већ ступање у НАТО. То је оно са чим Русија не може да се сложи...", рекао је Лавро.

"У ситуацији када сви прокламујемо намеру да се изгради заједнички економски и хуманитарни простор и обезбеди једнака и недељива безбедност у евроатлантском региону, то онда представља замену међународног права са ''НАТО-центрицним'' правилима, уместо универзалним", додао је Лавров, пренела је агенција Тас с.


Лавров је посаветовао да се одустане од те логике „или са Русијом или са ЕУ“.

„Хајде да се вратимо на оно време када су велики Европљани, укључујући и Де Гола, промовисали свој сан, своју визију јединственог простора од Атлантика до Урала, па Тихог океана, што је потврђено документима. Али се у пракси ти договори не спроводе. Ми се залажемо за повратак на филозофију заједничке сарадње на основу баланса интереса, а не на основу наметања погледа које израђује мала група држава, без обзира колико да су утицајни“, закључио је Лавров.

Спутњик

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести