Лезбејска и геј алијанса Епископу Буловићу: Нећемо да се кријемо

БЕОГРАД: Лезбејска и геј солидарна мрежа реаговала је данас саопштењем на изјаву епископа бачког и портпарола СПЦ Иринеја Буловића да је "хомосексуално понашање неприхватљиво", а коју је владика дао у новогодишњем интервјуу за недељник Печат.
LGBT Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug
Из ове алијансе су упитали да ли је хришћански веровати да хомосексуалци, међу којима, како су казали, свакако има и верника, "треба да живе свој живот кријући се, или, уколико у томе посрну, да треба да буду разапети на стуб срама"?
 
"Јер, то је порука изјаве да је ''хомосексуално понашање неприхватљиво''", саопштено је из Лезбејске и геј алијансе.
 
Иринеј бачки је казао, поводом најава усвајања закона о признавању истополног партнерства, да се "ми данас не мешамо ни у чији лични избор и приватни живот, нити желимо да икоме буду ускраћена права и слобода воље, али не прихватамо наметање хомосексуалности одраслима и деци као равноправне ''оријентације'' и медијско, дириговано давање предности тој ''оријентацији'' над већинском, по мени природном и саморазумљивом".
 
Иринеј бачки је додао да поменути закон није идеја потекла из Србије, већ је, како је казао, идеја из Брисела.
 
Лезбејска и геј алијанса навела је да се њихова сексуална оријентација не може никоме наметнути, нити им је, како поручују, то циљ.
 
"Такође, никада нећемо бити у предности, јер смо (убедљиво) мањина. Међутим, нас ипак има довољно да вероватно свако у Србији зна барем једног геја или лезбејку. Неки од њих не крију своју оријентацију, али велика већина и даље живи у страху", истиче се у саопштењу.
 
Указују да признавање њихове људскости, у облику признавања права да заснују партнерске односе, засноване на међусобној љубави и поштовању, не би требало да буде никакав ''диктат са Запада'', већ, како је наведено, израз елементарне хуманости и солидарности.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести