Либерија повукла одлуку о признању косовске независности 

БЕОГРАД: Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је данас првом потпредседнику владе и министру спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.
e
Фото: pixabay.com

Република Либерија поништила је своју ранију одлуку о признавању независности Косова и о томе обавестила српску дипломатију. Ноту о повлачењу признања министру иностраних послова Ивици Дачићу предао је јуче његов либеријски колега Гбезонгар Милтон Финдлеј.

– За нас је та одлука веома важна, добра и позитивна и показује да дијалог даље траје – поручио је Дачић. – То је наш допринос наставку дијалога у Бриселу, који се наставља у недељу.

Нагласио је да је „то доказ да је процес повлачења признавања Косова у пуном замаху. Наставићемо да радимо на томе зато што желимо да се дијалогом дође до компромисног решења”.

У ноти упућеној српском МСП-у наводи се да је Либерија косовску независност раније признала „на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу за јужну покрајину Косово”. Будући да су се околности дијалогом у Бриселу битно измениле, Либерија је поништила признавање Косова до окончања дијалога и договора Приштине и Београда.

„Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу с тим, Либерија поништава своје признавање Косова. Та одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ”, наводи се у ноти. Додаје се и да ће Либерија поштовати правичне резултате преговора који буду остварени између Београда и Приштине и да ће та држава у потпуности подржати две стране тако што ће гласати у корист договореног решења у Генералној скупштини УН.

Фото: Dnevnik.rs

Либерија, која је држава у западној Африци на обали Атлантског океана, није прва земља која је повукла призанање Косова. Прва држава која је то учинила био је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године призање је повукла и Гвинеја Бисао.

На конференцији за новинаре казао да не зна да ли ће бити у делегацији наше земље у наставку дијалога у Бриселу, мада је председник Александар Вучић наговестио такву могућност, али да зна да је пре пет година потписао Бриселски споразум, који Албанци нису реализовали.

Иза идејеЗелене транзверзалеје исламски екстремизам

– Шта ће сада да измисле још да потпишемо, па да чекамо још пет година? Прво да се види хоће ли да заврше шта су потписали. Убацивање других тема, као раније, није више могуће. То је било могуће пре десетак или двадесетак година. Неко да данас Србији поставља ултиматуме је потпуно неприхватљиво и немогуће – предочио је Дачић.

Навео је да прво треба да се види да ли постоје границе између Косова и Албаније, а „пошто видимо да нема контроле, то је велика Албанија”.


Мала, слатка, фудбалска освета

Дачић је пожелео репрезентацији Србије да победи Швајцарску, додајући да, због разних коментара, не знамо да ли ћемо играти против швајцарских репрезентативаца или фудбалера Албаније или Приштине. Наводи да је „победа против Костарике била мала слатка освета за њихово признавање једнострано проглашене независности Косова”.

- Костарика је била прва земља која је, ничим изазвана, признала Косово. Какве везе има Костарика с Косовом ? Ни не знају где је Косово. Неко им је рекао да то ураде – објаснио је Дачић.


Дачић је приметио да идеја такозване Зелене трансверзале није ништа ново јер постоји више векова.

– То је позната жеља још из доба Аустроугарске и Турске да се Србија и Црна Гора одвоје линијом која би ишла преко Косова, Санyака и БиХ. Препрека томе је северно Косово и у томе је ствар – појаснио је Дачић.

Очигледно је, казао је, да би неко волео да се то питање реши на такав начин да Срба тамо више нема.

– Мислим да су то фантазије опасне по регион – упозорио је он.


Какве границе?

Дачић је поводом тврдњи Хашима Тачија да ће се у Бриселу причати и о границама, нагласио да „границе између Косова и Србије не постоје и да зато нису утврђене”. Напоменуо је и да је одлука коју је донела Либерија, „нешто што Приштину изузетно нервира јер показује да није све решено”.

– А то што они причају… прво треба да заврше оно што су потписали, па да се убацују друге теме – поручио је Дачић.


Не брину га, казао је, Албанци и великоалбанске теорије, већ њихови ментори који се праве да то не чују и не знају, а када та врста екстремизма и тероризма закуца на њихова врата, испадне да су и они забринути због тога.

– Многе од тих земаља подржавале су разне ослободилачке покрете који су постали главна терористочка претња. Иза идеје „Зелене транзверзале” је исламски екстремизам – поручио је Дачић. 

С. Станковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести