Линта: 80 година од оснивања злочиначке НДХ

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас Репоублику Србију, поводом 80 година од оснивања геноцидне Независне Државе Хрватске у Другом светском рату, да донесе Резолуцију о геноциду те квислиншке нацистичке творевине над Србима, Јеврејима и Ромима.
linta
Фото: Танјуг/видео

У саопштењу за јавност, Линта се заложио и за оснивање Меморијалног центра српских жртава геноцида НДХ и за установљење Дана сећања на српске жртве геноцида НДХ.

"Циљ предложених мера јесте да се на систематски начин негује култура сећања и коначно започне праведна борба за признање геноцида над нашим народом у међународној заједници", навео је Линта.

Подсетио је да је укупно на територији НДХ убијено више од 750.000 Срба и да су једино у НДХ постојали концентрациони логори за истребљење деце и да је у њима према непотпуним истраживањима страдало 42.791 српско дете; 5.737 ромске и 3.710 јеврејске деце.

Линта указује и да се у Хрватској усташе и НДХ рехабилитују и величају на разне начине, да је поздрав "За дом спремни" суштински и формално озакоњен кроз одлуке Министарства управе, препоруке Савета за суочавање с прошлошћу хрватске Владе и пресуде прекршајних судова и Високог прекршајног суда у Загребу.

Подсетио је и да је Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, да више од 30 улица и дале носе имена усташких званичника или јавних личности које су биле блиске том режиму; да је подигнуто на десетине споменика усташким злочинцима и да се служе мисе усташком вођи Анти Павелићу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести