Линта апелује на САД да осуде хрватско усташтво

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да извјештај америчког министарства спољних послова о верским слободама за 2016. годину у Хрватској, представља још једну потврду, како каже, рехабилитације злочиначке НДХ и јачања антисрпских осећања.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта је у писаној изјави навео да није довољно да Стејт департмент само објављује извештаје, већ да је крајње време да САД пошаљу јасну поруку хрватским властима да ће се суочити са санкцијама, ако не започну бескомпромисну борбу против рехабилитације злочиначке НДХ и сталног ширења мржње према Србима и свему што је српско.

Он је напоменуо да се у том извештају Стејт департмента наводи низ примера који се односе на умањивање или негирање злочина геноцида, као што је филм Јакова Седлара "Јасеновац-Истина“, затим величање усташког режима, некажњеног коришћења усташког поздрава "За дом спремни“ на спортским догађајима, концерти Томосна, напади на имовину СПЦ и игнорисање њеног захтева за повратком имовине, говоре мржње у медијима, проусташких изјава појединих хрватских министара.

Према његовим речима, процес рехабилитације усташтва се наставио још већим интезитетом и у 2017. години, а један од последњих примера ширења мржње према Србима десио се на дербију хрватског фудбала Динамо-Хајдук у Загребу 6. августа ове године. 

Навијачи Динама су, између осталог, узвикивали „Уби, уби Србина“ и певали „Ми Хрвати не пијемо вина, него крви Србина из Книна“, навео је Линта и указао да већ 10 дана прошло од тада, а хрватска полиција није никог ухапсила, нити је поднијела кривичне пријаве за злочин из мржње.

Да је стање у Хрватској постало алармантно, према мишљењу Линте показало је и истраживање јавног мњења према коме, забрану усташког поздрава „За дом спремни“ подржава "свега 45 одсто грађана Хрватске, док би комунистичке симболе кажњавало њих чак 70 посто".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести