Линта: Инцидент у Вуковару један у низу осмишљених обрачуна

БЕОГРАД: На инцидент у Вуковару, у којем је дошло до туче између хрватских и српских ђака, вечерас је реаговао председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, уверен да је у питању један од десетина осмишљених физичких обрачуна с циљем да се код Срба изазива страх, узнемиреност и правна несигурност и да се, коначно, и преостали Срби протерају.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта у саопштењу наводи да већина хрватских политичара и медија шири мржњу и нетрпељивост према Србима или да ћуте и јавно не осуђују бруталне нападе на Србе.

Он сматра да проусташке снаге, странке деснице, хрватски ветерани и Католичка црква не могу да се помире с чињеницом што се српском народу у Вуковару, Источној Славонији, Барањи и Западном Срему није десила "Олуја" и због тога стварају атмосферу која Србима шаље поруку да се или асимилују или иселе.

Линта сматра да Србија мора одговорити на то и послати јасну поруку да је заиста спремна да заштити права српског народа у Хрватској и региону.

Министарсто спољних послова Србије мора од Хрватске да затражи да одмах престану физички напади на Србе и да се у што краћем року пронађу наредбодавци и починиоци напада на Србе у Вуковару у последњих неколико година, закључује Линта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести