Линта: Пре 30 година проглашена Скупштина српског народа

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да је пре тачно 30 година проглашена Скупштина српског народа у БиХ као потреба да се заштити право на равноправност и конститутивност српског народа, као и да је та скупштина била претеча Скупштине РС која је 1992. проглаасила РС пре почетка грађанског рата у БиХ.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

У Сарајеву је 24. октобра 1991. године одржана Оснивачка скупштина српског народа у Босни и Херцеговини након што су 14. октобра српски посланици прегласани о питањима од виталног националног интереса у тадашњој Скупштини СР БиХ, подсетио је Линта у саопштењу.

Он наводи и да је Скупштина српског народа у БиХ била претеча Скупштине Републике Српске.

Линта подсећа да су посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и да се тај дан у Републици Српској обележава као Дан Републике.

''Важно је нагласати да је Република Српска настала у миру тј. пре почетка грађанског рата за који главну кривицу сноси Алија Изетбеговић и политика заснована на Исламској декларацији. Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донела Устав, као темељ суверенитета, легалитета и легитимитета Републике Српске'', нагласио је Линта.

Грађански рат је, како даље подсећа, завршен потписивањем Дејтонског мировног споразума према којем је БиХ дефинисана као државна заједница коју суштински чине две државе - Република Српска и Федерација БиХ.

''Сталним противуставним интервенцијама Републици Српској су у претходном периоду одузете бројне надлежности и пренесене на ниво институција БиХ с циљем њене унитаризације. Због тога, Народна Скупштина треба да има једну од најзначајних улога у борби за очување изворног Дејтонског споразума и очувања права Срба као равноправног и конститутивног народа у БиХ'', истакао је Линта.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести