Линта: Селаковић да тражи да се ухапшени Боро Томић пусти на слободу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива министра спољних послова Николу Селаковића да упути најоштрији протест званичном Загребу због хапшења крајишког Србина Боре Томића због наводних ратних злочина и тражи његово пуштање на слободу.
miodrag linta mc.rs
Фото: mc.rs

"Србија треба да захтева од Хрватске да коначно престане са понижавањем и прогоном бивших припадника оружаних снага СФРЈ и Војске и полиције Републике Српске Крајине који су се часно и храбро борили за свој народ и државу. Надлежни државни органи треба да Бори Томићу пруже сву правну, конзуларну и сваку другу помоћ за вријеме екстрадиционог притвора у Сарајеву", казао је Линта.

Линта истиче да је апсолутно јасно да је хрватско правосуђе у функцији хрватске државне политике и да има селективан приступ у процесуирању ратних злочина. Циљ хрватског правосуђа није задовољење правде већ оправдање лажног мита о Домовинском рату према коме су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве. Због тога се смишљено и плански ради да се покрене што већи број кривичних поступака против српских ветерана на основу претпоставки и лажних исказа свједока сарадника, као и да се константно шири атмосфера страха и узнемирености. То, између осталог, потврђује чињеница да је на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада ухапшено 183 Србина.

"Боро Томић (1971) је ухапшен, на основу хрватске потернице, пре два дана на граничном прелазу Рача од стране граничне полиције Босне и Херцеговине када је кренуо у посету родитељима у Котор Варош у Републици Српској. Важно је нагласити да је Томић, који живи у околини Новог Сада, често ишао у посете родитељима али до сада није имао проблема.  Против Томића и још 27 особа са подручја Дарувара Жупанијско државно одвјетништво у Бјеловару је још 1997. године подигло политички мотивисану оптужницу због наводних кривичних дела ратних злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника. Томић је по казивању његових пријатеља био школовани полицајац који се током рата понашао коректно", пише на порталу ССР-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести