Линта: Срамно и етнички мотивисано понашање хрватске полиције

БЕОГРАД:  Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је данас, поводом напада на српског повратника Добривоја Арсића у околини Ријеке, рекао да је то још један у низу примера срамног и етнички мотивисаног понашања хрватске полиције која, додаје, штити појединце и групе усташке орјентације који нападају преостале Србе у Хрватској.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта подсећа да је седамдесетогодишњи Арсић, који је тежак срчани болесник и има два уграђена стента, брутално претучен у уторак увече у месту Вишково код Ријеке.

"Група усташа је испред стамбене зграде прво вербално напала Арсића псујући му мајку четничку и говорећи му да се сели у Србију, а затим је свирепо физички нападнут. Екипа полицијске управе Приморско-горанске жупаније није дошла на позиве Арсића док су трајале вербалне претње већ тек након што је претучен", наводи Линта у саопштењу.

Како додаје, полиција је од Арсића тражила да не подноси пријаву за вербални и физички напад и рекла му да ће, у случају да поднесе пријаву, против њега поднети прекршајну пријаву за ремећење јавног реда и мира, а батинаше само упозорити да то више не чине.

"Ово је један у низу примера срамног и етнички мотивисаног понашања хрватске полиције која штити појединце и групе усташке орјентације који све чешће и жешће вербално и физички нападају преостале Србе и шире мржњу према свему што је српско", оценио је Линта. 

Истакао је да за све чешће физичке и вербалне нападе из мржње на Србе, исписивање усташких и нацистичких графита и стварање атмосфере страха и узнемирености главну одговорност сноси власт у Хрватској.

"Трагична је чињеница да док хрватски премијер Пленковић и његови министри у јавности понављају безочну лаж о великосрпској агресији, усташке снаге све безобзирније нападају Србе. Јасно је да понављање усташке тезе о великосрпској агресији од стране државног врха у суштини представља позив на обрачун са преосталим Србима у Хрватској", рекао је Линта.

Он је апеловао на Европску комисију и Европски парламент да захтевају од хрватске власти да Хрватски сабор укине, како је навео, скандалозну и проусташку Декларацију о Домовинском рату из 2000. године којом се Србија и крајишки Србији неосновано оптужују да су тобоже извршили агресију на Хрватску.

Такође, Линта апелује на Европску комисију и Европски парламент да захтевају од хрватске власти да се организатори и починиоци све чешћих физичких напада на Србе што пре идентификују и најстроже казне. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести