Линта: Туђман спроводио усташку политику Анте Павелића

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцењује да је први хрватски председник Фрањо Туђман ратни злочинац јер је, како каже, спроводио усташку политику Анте Павелића.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

"Туђман је уз помоћ усташке емиграције и појединих западних центара моћи успео у једном делу да оствари циљ усташког покрета, а то је стварање етнички чисте Велике Хрватске огњем и мачем. Последице усташког режима Туђмана су масовни и плански злочини против Срба, етничко чишћење српског народа са подручја данашње Хрватске, али и западнокрајишких оштина, западне Херцеговине, Босанске Посавине и других дијелова Босне и Херцеговине, систематско и организовано пљачкање и уништавање српске имовине и отимање и укидање стечених права", навео је Линта у изјави коју је доставио медијима поводом 20 година од смрти Туђмана.

Он у изјави наводи и да су хрватски политичари, Католичка црква, интелектуална елита и ветеранска удружења, а да би оправдали "злочиначку Туђманову политику" створили лажни мит о великосрпској агресији.

Хрватски сабор је 2000. године, подсећа Линта, усвојио и скандалозну и неприхватљиву Декларацију о Домовинском рату према коме су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Србе а Хрватска је тобоже водила праведан, одбрамбени и ослободилачки рат.

Линта подсећа и да је средином новембра агенција ИПСОС, за Дневник Нове ТВ у Загребу, спровела анкету да се види шта Хрвати мисле о првом хрватском председнику, а да су резултати потврдили "неспорну истину да велика већина хрватског народа сматра да је Фрањо Туђман најбољи хрватски државник пре свега јер је створио етнички чисту хрватску државу на усташким принципима".

"Према тој анкети чак 79 посто испитаника сматра да је Туђманова улога у освајачком и агресивном Домовинском рату била позитивна а свега њих 13 посто да је његова улога у рату била негативна док 8 посто не зна", навео је Линта, те оценио да је анкета само један у низу доказа да се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и усташком прошлошћу и да данашња Хрватска није модерна и демократска држава, те да негира геноцид из времена НДХ и злочине деведесетих година над Србима, а у којој се и даље систематски крше људска права Срба.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести