Линта: У Хрватској нема воље да се превазиђе ратна прошлост

БЕОГРАД: Ни после више од две деценије након завршетка рата, у Хрватској не постоји воља да се превазиђе ратна прошлост, а бројни проблеми прогнаних Срба и даље нису решени, изјавио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
operacija oluja Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како је рекао за РТС, сваког 5. августа треба да упозоримо да "Олуја" није била никаква "чиста војна акција", већ удружени злочиначки подухват чији је циљ било протеривање Срба из Хрватске.

Према његовим речима, ни после више од две деценије нису решени проблеми са којима се суочавају они који су протерани из Хрватске и додао да у наредном периоду њихови проблеми неће моћи да се реше без притиска из Брисела и Вашингтона и остатка међународне заједнице.

Он је навео да је отето више од 40.000 станарских права, 50.000 пензионера потражује пензије, потражује се око 800.000 пољопривредних парцела, десетине хиљаде Срба не може да потврди радни стаж, а хиљадама грађана и даље се дугује динарска и девизна штедња.

"Нажалост, у Хрватској нема никаве воље да се превазиђе ратна прошлост", рекао је Линта.

Линта је оценио да је тема данашње Хрватске прошлост и НДХ, а парадигма тога јесте певач Марко Перковић Томпсон иза кога стоје све релвантне друштвене снаге - црква, фудбалска репрезентација, хрватска власт, а председница Колинда Грабар Китаровић каже да је он њен омиљени певач.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести