Лончар: Увели смо трећи покушај ВТО, то није рађено

БЕОГРАД: Бивши градоначелник Драган Ђилас изјавио је да је актуелна власт "укинула трећи покушај вантелесне" оплодње, а министар здравља Златибор Лончар истиче да је реч о још једној лажи представника пораженог режима, и да га изненађује спремност на злоупотребу осећања грађана, чак и оних најинтимнијих и најсензибилнијих. 
Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Знате, кад видите те људе који су добили децу из вантелесне, оно што смо радили, па их сретнемо у играоници са својом децом, па се они захваљују, показују ми те клинце и кажу - хајде опет. А, видим да је ова власт укинула тај трећи покушај вантелесне. Онда је та подршка мени битна", рекао је Ђилас, како га цитира Курир.

Министар здравља наводи да је то бесрамна лаж, те да чињенице говоре другачије:

"Чињенице говоре да је од 25. јуна 2016. године свим осигураницима основног здравственог осигурања у Србији омогућен бесплатни трећи покушај вантелесне оплодње. И то у пет државних клиника и у 11 приватних, које су склопиле уговор са РФЗО, што никада раније није био случај", рекао је Лончар за Танјуг и указао да је држава, уз то, сада повећала границу за трећи покушај и она је - 42 године. 

Грађани Србије годинама су, истиче Лончар, били таоци политичара и тајкуна на власти, којима су интереси грађани били на последњем месту, а грађани су на изборима казнили такву политику и јасно показали шта мисле о тајкунским политичарима. 

"Не изненађују зато покушаји тих поражених снага да лажима и обманама поново преваре грађане и пробају да се докопају прилике да опет пљачкају и државне буџете користе за личне интересе. Ипак, изненађује њихова спремност да злоупотребљавају осећања грађана, чак и она најинтимнија и најсензибилнија", истакао је он. 

Уз податке о финансирању трећег покушаја вантелесне оплодње, Лончар подсећа да је 11. фебруара 2017. године, Правилником о измени и допуни Правилника о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2017. годину, утврђено право на лечење неплодности поступцима БМПО код жена до навршених 42 године старости у моменту започињања процеса БМПО. 

"У 2017. години упућено је око 1.600 осигураних лица на процес лечења неплодности поступцима БМПО у здравствене установе у Плану мреже, а процес је завршен код око 800 осигураних лица. Истовремено, још 2.450 осигураних лица упућено је на процес лечења неплодности поступцима БМПО у приватне здравствене установе, а процес је завршен код 1.240 осигураних лица", прецизирао је Лончар.

Министарство ће, истиче Лончар, наставити са улагањем и унапређењем здравственог система, који је, после власти тајкунско-политичке коалиције, затечен као убедљиво најгори у Европи, јер то грађани, каже Лончар, а не тајкуни, очекују од актуелне власти.

"И ни једна бесрамна лаж нас неће на том путу зауставити", нагласио је.

Према његовим речима, већ током фебруара ове године очекује нас ступање на снагу подзаконских аката, који ће омогућити замрзавање јајних ћелија, ембриона и сперматозоида на терет средстава обавезног здравственог осигурања, како за установе у Плану мреже, тако и за установе Ван плана мреже. 

"Док други лажу најбоље што знају, наше је да радимо најбоље што умемо", закључио је министар Лончар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести