ЛСВ: Новим Уставом против београдизације Србије

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) сматра да се у Београд улаже и издваја више новца него за остале градове и општине у Србији и због тога тражи доношење новог Устава и закона који ће, како сматра, онемогућити "београдизацију" Србије и омогућити равномерни регионални развој.
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

Такође, ЛСВ позива све актере на поличкој сцени да постигну консензус о томе да Београд није једини град у земљи.

У саопштењу достављеном медијима, ЛСВ истиче да је свака вест о економском опоравку Србије добра, али да треба нагласити да се највећи део таквих новости односи на Београд.

Оцењује се да је оцена америчке агенције за рејтинг Муди да Београд има повећани капацитет самофинансирања, као и побољшану позицију ликвидности, засењена "веома лошим стањем у осталим крајевима земље". 

"У свим регионима, изван главног града, бележи се драстична депопулација. Села су пуста, а слична судбина задесила је и многа градска и општинска средишта. Док се мале средине гасе, очито је да се у главном раду спроводе бројни инвестициони подухвати, који често коштају више од годишњих буџета неколико општина заједно", наводи се у саопштењу.

Последњи пример је, наводи ЛСВ, београдска гондола, чија вредност изградње достиже укупне годишње износе буџета Житишта, Пландишта и Нове Црње.

Такође, ЛСВ сматра да вест о побољшаном кредитном рејтингу Београда чуде, посебно када се, како се наводи, зна да је у последњих десетак месеци Влада Србије из своје буџетске резерве, главном граду уплатила најмање седам милиона евра, или више од 800 милиона динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести