ЛСВ осуђује затворске казне каталонским политичарима

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине најоштрије је осудила изрицање затворских казни каталонским лидерима оценивши да се тиме наставља вишегодишњи прогон политичких вођа чији је једини злочин то што су тражили да се воља народа испоштује и што су користили демократско право самоопредељења.
katalonija, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Овом пресудом доводи се у питање гаранција основних људских права, сматра ЛСВ и констатује да данашња пресуда поново отвара питање државне репресије за коју се веровало да је незамислива у савременој Европи.

ЛСВ подсећа у саопштењу које достављено медијима да је јутрос Врховни суд Шпаније изрекао драконске затворске казне за девет каталонских лидера, од девет до тринаест година затвора, а разлог је организовање референдума 2017. о независности Каталоније.

Лига најоштрије осуђује пресуду и поручују да се политичке пресуде, као репресивни методи прошлих времена, морају хитно укинути, а у знак солидарности са осуђеним каталонским политичарима, на свим просторијама Лиге социјалдемократа Војводине биће истакнуте заставе Каталоније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести