ЛСВ: Примењивати постојеће мере за подстицај наталитета

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине замерила је министарки без портфеља Славици Ђукић Дејановић због тога што говори о мерама за подстицај наталитета, а да претходно, како тврде, нису испоштоване ни постојеће мере, те позвала Владу Србије да координира активности које би условиле потпуну примену постојећих закона.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

Уместо примене садашњих мера, министарка говори о мерама пронаталитетне политике, најављује формирање тима експерата, који би радили на изменама и допунама Националне стратегије подстицања рађања из 2008. године, наводи ЛСВ и оцењује то као апсурд, јер, како примећују, осмишљањем нових мера и без прихватања садашњих реалних проблема ова прича почиње из почетка, без изгледа да се коначно приведе решењу.

А у међувремену, подсећа ЛСВ, накнаде породиљама касне четири месеца, онима које одржавају трудноћу чак шест месеци, те да од 2014. Влада није поднела Скупштини на усвајање Закон о финансијској подршци породици са децом. 
ЛСВ зато пита Министарство шта ће радити са исплатама накнада за труднице и породиље, које касне месецима, како планирају да реше листе чекања за упис у вртиће, како ће ускладити образовни ниво васпитачког и медицинског кадра, као и број и капацитет предшколских установа у складу с реалним потребама.

Подсећају да су још приликом припрема измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом 2014. уврштени предлози цивилног сектора и заинтересоване јавности, због чега је, инсистирају у ЛСВ,  важно да та решења остану у предлогу закона чије је усвајање планирано за наредну годину. 
Напомињу да је изузетно важно да се доследно примењују постојеће мере и заштитна права трудница и породиља, посебно у ситуацији кад годишње Србија губи 35.000 становника, а само 40 општина позитивну миграцију. 

У том смислу ЛСВ позива Владу Србије да координира активности које би условиле потпуну примену постојећих закона, уз одговорност послодаваца и поштовање права родитеља.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести