ЛСВ: Влада Србије наставља праксу централизације државе

БЕОГРАД:  Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) оценила је данас да Влада Србије наставља праксу централизације државе, што потврђује начин на који по хитном поступку решава проблеме Београда, док, с друге стране, Закона о финансирању Војводине нема ни после 11 година.
ЛСВ лого илустрација
Фото: Илустрација

Генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш у саопштењу за јавност подсећа да је до измена и допуна Закона о главном граду дошло после иницијативе коју је пре годину дана усвојила Скупштина града Београда, при чему је интересантно то да темељ ових законских измена представља децентрализација главног града. 

Он је рекао да ЛСВ зато поставља питање премијерки Ани Брнабић зашто се децентрализација, као појам у систему земље, односи само на град Београд, а не и на све остале крајеве државе.

"Грађани Војводине се питају како је могуће да Закон о Београду буде усвојен годину дана после покретања иницијативе, а Закон о финансирању Аутономне Покрајине Војводине није усвојен ни 11 година од рока који је прописао Закон о спровођењу Устава Републике Србије", навео је Костреш.

Он је оценио да је "очито да Влада, али и остале институције Србије, државу виде само кроз призму града Београда, а Војводина и други крајеви државе за њих, очито је, не постоје". "Док Београд броји нове инвестиције, Војводина, Шумадија, Ниш или Санџак броје људе који су напустили своја места и отишли на рад у иностранству", рекао је Костреш. 

Он је позвао војвођанску владу да се "пробуди и да престане са игнорисањем интереса АП Војводине и коначно уради нешто за испуњење уставних обавеза према покрајини". 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести