Лутовац: Промена Устава нелегална без опозиције

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац упозорио је данас да, док се јавност бави бесмисленим темана које сервирају режимски медији, власт иде у промене Устава Србије у Скупштини, која је "нелегална, јер у њој нема опозиције".
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Амандмани који се нуде неће унапредити правосуђе, него ће и даље омогућити утицај законодавне и извршне власти на правосуђе, оценио је Лутовац на конференцији за новинаре, констатујућида су промене закона о референдуму "у најмању руку скандалозне".

Референдум се, додао је он, обесмишљава на више начина, јер ће бити важећи колико год грађана на њега изађе, а још скандалознији је предлог да одлука донета на референдуму има рок трајања од годину дана, а да после тога представници власти могу да је промене.

Лутовац је парламент окарактерисао као "приватну Скупштину Александра Вучића" и запитао како посланици могу да контролишу његов и рад извршне власти, кад су изабрани захваљујући њему, а исти случај је и са локалним самоуправама.

Живимо у држави у којој је владавина права на најнижем могућем нивоу - ако је уопште и има. У таквој држави имате прљаву технологије, инвестиције сумњивог, коруптивног карактера, рекао је он и као пример навео чињеницу да се не води рачуна о екологији, "него о профиту и екстрапрофиту, који се заснива на коруптивним радњама".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести