Лутовац: Разговори, уз посреднике из ЕУ

БЕОГРАД: Председник ДС Зоран Лутовац изјавио је данас да би у разговоре власти и опозиције морали да се укључе представници ЕУ, како би се, каже, створили услови за слободне изборе, по угледу на разговоре у Северној Македонији и Црној Гори.
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Разговори којих је до сада било и на којима је ДС учествовала, тврди Лутовац, нису били усмерени ка томе, већ су били "фингирани".

Разговори да, али с јасном агендом, провељивим и мерљивим резултатима, са добром вољом и посредовањем ЕУ, јер само такви имају смисла, рекао је Лутовац на прес конференцији.

Упитан о састанку опозиције на који је позвао Борис Тадић, Лутовац је рекао да је формирањем Удружене опозиције Србије (УОС) направљен искорак у покушају да се нађе прави формат који ће окупити незадовољне грађане.

На питање новинара да ли то значи да Тадићеву идеју види као непотребну, одговорои је да ју је „Тадић покренуо јер сматра да је потребна“, а да је став ДС да је УОС формат у оквиру којег би требало да се воде разговори на ту тему, да остају отворени према другима, јер „не може бити лоше да се разговара без обзира ко је иницијатор“.

Лутовац је навео и да Србија већ осам година тумара у спољној политици, а да ДС сматра да би спољна политика требало да почива на једном стубу – ЕУ, те да се добри односи са другима подразумевају, али се не могу стављати у исту раван с односима с Унијом.

Иван Вујачић, члан Политичког савета ДС је, на питање како види најаву да ће нови амбасадор Србије у САД бити Марко Ђурић, рекао да не воли да коментарише било какве најаве или личности, и да као патриота жели било коме ко буде постављен на то место, да ради најбоље што може.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести