Мађарска отворила границу држављанима Србије, нема карантина

РЕСКЕ: Држављани Србије и Мађарске од данас у 10 сати могу слободно да прелазе граицу између две земље, без карантина, изјавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.
m
Фото: Tanjug

Данас ћемо омогућити држављанима Србије и Мађарске да могу слободно да прелазе границу између две земље, рекао је Сијарто на конференцији за медије након састанка на граничном прелазу Реске са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и председником Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором.

Сијарто је рекао да се Влада Мађарске одлучила на тај корак након што је Влада Србије у петак донела одлуку да наши и страни држављани могу да уђу у Србију без теста и карантина.

Додао је да ће држављани Србије и Мађарске моћи да слободно да уђу у Мађарску на свих девет граничних прелаза.

То ће допринети да наши економски односи добију нови узлет, додао је Сијерто.

Отварање граница  важно за грађане и привреду

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је отварање мађарске границе за грађане Србије без обавезног карантина, важан догађај који, пре свега, значи људима који из приватних или пословних разлога имају потребу да на дневном нивоу прелазе границу, под истим условима као и пре пандемије.

Овим показујемо да наша сарадња није само декларативна, није само на папиру и у лепим речима, већ ми спроводимо право добросуседство, праве пријатељске и партнерске односе, истакла је Јоксимовић на заједничкој конференцији са мађарским колеом Петром Сијартом, са којим се састала на граничном прелазу Хоргош-Реске.

Подсетивши да је Влада Србије у петак, 22. маја, донела одлуку да држављани Мађарске могу без икаквих обавезујућих мера да уђу у Србију, Јоксимовић је истакла да је Мађарска, за два дана реаговала, и уз помоћ Иштвана Пастора - “моста комуникације”, у најбољем духу реципроцитета увела исте мере, односно вратила оне од пре пандемије.

Тиме показујемо да у континуитету настављамо да унапређујемо нашу билатералну сарадњу, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да у историји дипломатских односа није било бољих тренутака за односе Србије и Мађарске.


Пастор: Потпуно отварање границе потврда односа две земље

Отварање границе Мађарске за држављање Србије у режиму као пре затварања због пандемије вируса корона изузетан је успех, оценио је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Кажемо доста често да су односи две земље на историјском максимуму и овај данашњи дан је добра потврда шта то значи, рекао је Пастор на конференцији за новинаре на граничном прелазу Реске.

Како је испричао, то потврђује и чињеница да је у четвртак поподне када је сазнао да ће Влада Србије донети одлуку о отварању граница у петак, преко мађарског амбасадора у Србији сигнализирао да би било добро да се изврши усаглашавање режима преласка граница.

Можемо да констатујемо да је то завршено врло брзо. То је потврда да постоји отвореност, поверење, ефикасност и непостојање задршке и сумње у међусобним односима и мислим да је то основа која оправдава реченицу за односе две државе, нагласио је Пастор.

Како је навео, отварање границе је успех због савладавања вируса, али и брзине у отварању и нормализацији односа.

Од данас имамо потпуно отворене границе. Мислим да је то јако важно за нормализацију живота, нарочито у приградским општинама, и то не само за Мађаре, већ и за све остале, а важно је јер се од данас можемо фокусирати и на наставак заједничких напора који значе инфраструктурално, политичко, привредно, културно повезивање..., казао је Пастор.

Према његовим речима, последњих година може да каже да служи и свом народу и својој држави.

Истиче да је заједничким напором са руководством државе Србије последњих година дошао у ситуацију да то може да изговори и додаје да сматра да је данашњи дан потврда за то.


Томе су, каже, пре свега допринели премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић, додајући кроз смех да су томе мало допринели и министар Сијарто, председник СВМ Иштван Пастор и она сама.

Како је рекла, ово је одличан пример и први пут да члаица ЕУ уводи овако релаксиране мере у периоду пандемије, према суседној земљи која није чланица ЕУ.

То је доказ исправности и нашег ЕУ пута и подршке коју нам Мађарска пружа на том путу, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да данашњи догађај отвара још једну важну димензију којом ће се сви бавити – привредни опоравак, што чека све у Европи, било да су земље чланице Уније.

Ово много значи у привредном смислу. Ми имамо значајне мађарске компаније које послују у Србији и мислим да ће у будућности и неке српске компаније бити заинтересоване за улагање у Мађарској, рекла је Јоксимовић.

Министарка је подвукла да ћемо заједно бавити питањем смањења штете настале за обе привреде, додајући да су и о томе пре неколико дана у Београду разговарали и председник Вучић и премијер Орбан.

Ако можемо заједнички да сарађујемо и негде наступамо, то може да има ефекат смањења штете по наше економије, рекла је Јоксимовић.

Посебно је захвалила Сијарту на отвореној и континуираној подршци Србији на њеном ЕУ путу, те поновила да до краја јуна очекујемо отварање неких нових поглавља.

Ситуација и тренутак у ЕУ није баш повољан за проширење, али утолико нам је значајније да имамо сталног пријатеља, савезника и партнера на том путу, а то је Мађарска, рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести