Маја Гојковић се састала с Лајчаком

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се у Београду с министром спољних и европских послова Словачке и председавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Како је саопштено из њеног кабинета, Гојковић је рекла да Србија подржава активности словачког председавања ОЕНС-у и истакла да је за Србију посебно важно да ОЕБС сачува свеобухватни статусно-неутрални приступ Косову и Метохији.

Она је указала на сарадњу с Мисијом ОЕБС-а у Србији у реформским процесима у области владавине права, реформи правосуђа, као и на изради нове медијске стратегије, и навела да скупштина придаје велики значај сарадњи с Парламентарном скупштином ОЕБС-а, о чему говори и активно учешће сталне делегације Парламента Србије при ОЕБС-у.
Лајчак је указао да је Словачка преузела част и обавезу председавања ОЕБС-у, да верује у потенцијале организације, као и да ОЕБС има значајну улогу у јачању дијалога, превенцији конфликата и изазовима 21. века.

Он је указао да у Србији долази неколико дана након објављивања Извештаја о Србији за 2019. и подсетио да Словачка снажно подржава ЕУ перспективе Србије и региона.

Гојковићева је навела да Србија наставља са унутрашњим реформама и да је отворена за унапређење рада парламента и подсетила да је позивала представнике опозиционих странака на Колегијум, и навела да ће наставити с том праксом, изразивши задовољство што су се једна посланичка група и поједини самостални посланици, који су до сада бојкотовали рад у пленуму, вратили на заседања.

Лајчак је напоменуо да су јавни протести део демократије, али да то не треба да буде алтернатива деловању унутар институција, и указао да опозиција има своје место у демократији и има своје место и одговорност у скупштини.

Гојковићева и Лајчак су у данашњем разговору такође истакли да су билатерални односи Србије и Словачке снажни и пријатељски, и поздравили решавање питање дуга потписивање Споразума о регулисању дуга Србије према Словачко, чиме је решено једино отворено питање у односима две земље.

Гојковићева је истакла да је и међупарламентарна сарадња веома добра и додала да допринос односима две земље дају припадници словачке националне мањине у Србији и српске националне мањине у Словачкој, додаје се у саопштењу из Скупштине Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести