Макарег: Безбедност на КиМ добра, не постоје тензије на терену

ПРИШТИНА: Командант у бази Бондстил на КиМ Рој Макарег сматра да је безбедносна ситуација на Косову стабилна и да не постоје никакве реалне тензије на терену.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/C. Vitorović,ilustracija

"Мисија КФОР је посвећена гарантовању безбедности и сигурности свих грађана на Косову. Из војне перспективе, безбедносни услови су добри, а на терену се не могу уочити реалне тензије. КФОР осигурава безбедност како би се могао наставити политички процес и дијалог, с цијем проналажења решења", истиче Макарег за портал Еуропеан Њестерн Балканс.

Макарег се осврнуо на недавну акцију косовске полиције на северу КиМ, због које је Србија подигла борбену готовост војних снага.

Каже да је КФОР потврдио да је реч о полицијској операцији на територији целог КиМ, по налогу тужилаца у Приштини и да је та операција била део борбе против криминала.

Наводећи да је став КФОР-а изазвао несугласице између њих и српских власти које, како наводи, нису желеле да снаге КФОР реагују, Макарег је оценио да је КФОР урадио прилично добар посао у тој ситуацији.

Макарег каже да је присуство КФОР-а било и још увек је важно како би се осигурала безбедност која је, сматра он, неопходан услов за наставак дијалога Београда и Приштине. 

На питање да ли постоји простор за побољшање када је реч о безбедносној ситуацији Срба на КиМ и малом броју повратника, Макарег каже да је укупна безбедносна ситуација добра.

Он је напоменуо да „КФОР гарантује безбедност свим грађанима на КиМ, укључујући и Србе" и да мали број повратника не зависи само од безбедности, већ је резултат "комбинације политике и личних одлука“.

Макарег је рекао и да је КФОР мисија чије трајање зависи од ситуације и да не постоји прецизан датум завршетка мисије, те да НАТО тренутно нема план да смањи капацитет или да повуче ту мисију. 

Командант Здружене команде савезничких снага у Напуљу адмирал Џејмс Фого недавно је истакао да је сарадња свих страна на обе стране граница добра, док је командат Макарег рекао да је сарадња између КФОР и Војске Србије одлична.

"Састајем се са својим колегом квартално и разговарамо телефоном по потреби, а мој тим Заједничке комисије за имплементацију ради са њима на недељном нивоу. Ми обављамо синхронизоване патроле са Војском Србије. Од када сам преузео команду средином новембра, спровели смо око 200 патрола са Војском Србије", објашњава Макарег.

Осврћући се на изјаве представника Националног савета САД у марту ове године да би неукидање царина на робу која долази из централне Србије и БиХ могло довести до повлачења базе Бондстил на КиМ, он истиче да је америчка амбасада јасно рекла да не постоји „знак или план“ да то може да се догоди.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести