Мали: Буџет за 2022. усмерен на даље јачање привреде

БЕОГРАД: Предлог буџета за 2022. годину има два основна циља, први је да подигне животни стандард грађана, а други да даље јача нашу економију, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи на Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Мали је истакао је да су та два циља и основни циљеви наше економске политике, зато се, додаје, са том политком наставља и у 2022. години.

Када је реч о првом циљу, подизању животног стандарда грађана, Мали је указао да је Предлогом буџета за 2022. годину предвиђено да већ од 1. јанура пензије буду увећане за 5,5 одсто, сходно швајцарској формули.

Подсетио је и да ће пензионери у фебруару идуће године добити једнократну помоћ од по 20.000 динара.

Од 1. јанура, истиче, биће повећане и плате у јавном сектору, додајући да ће здравство и војска имати повећање од осам одсто, а остали у јавном сектору од седам одсто.

Такође, навео је и да ће од 1. јануара бити увећана минимална зарада и да ће од следеће године она износити више од 35.000 динара.

Мали је казао да је пре десетак година минимална зарада износила 15.700 динара, додајући да је у последњих десет година више него дупло увећана.

"Минимална зарада нам је важна, јер је она покретач просечне зараде", рекао је Мали и подсетио да је циљ државе у оквиру Програма "Србија 2025" да просечна плата до краја 2025. године буде 900 евра.

Указао је и да држава наставља да смањује оптерећење на порезе и доприносе за привреднике, додајући ће од следеће године неопорезиви део дохотка на зараде бити повећан са 18.300 динара на 19.300 динара месечно.

"И даље настављамо политику растерећења на зараде, чиме подстичемо даљи раст запослених. Упркос пандемији, не одустајемо од те политике", рекао је Мали.

Говорећи о другом циљу буџета за 2022. годину, јачање привреде и велика издвајања за капиталне инвестиције, Мали је истакао да се ни од те политике не одустаје упркос пандемији.

Указао је да је следеће године планирано да се из буџета издвоји 486 милијарди динара за капиталне инвестиције, додајући да је то новац за аутопутеве, брзе саобраћајнице, Национални стадион, фабрику за производњу вакцина, завршетак Клиничког центра Србије, изградњу и реконструкцију великог броја школа, вртића...

"Србија ће и наредне године бити огромно градилиште, а то значи сигуран хлеб и посао за велики број радника", рекао је Мали.

Говорећи о расту за наредну годину, Мали је навео да се Предлогом будзета за 2022. годину процењује да ће бити 4,5 одсто.

Истиче да је реч о конзервативној процени и да уколико се све инвестиције буду оствариле на време да је могући и већи раст идуће године.

Планирани дефицит за идућу годину је, додаје Мали, три одсто, додајући да ће тај ниво дефицита омогућити да се смањи удео јавног дуга у БДП-у са тренутних 58,2 одсто на 55, 5 одсто на нивоу централне државе до краја следеће године.

Мали је указао и на ризике по нашу економију, наводећи да су то енергетска криза и инфлација.

"Пратимо шта се дешава, и као што смо се успешно изборили са пандемијом, уверен сам да ћемо наћи решења и за ове изазове", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести