Мали: Истражити откуд Ђиласу 68 милиона евра на 53 рачуна у 17 земаља

БЕОГРАД: Вечерње новости објавиле су да Драган Ђилас располаже са 53 рачуна у 17 земаља на којима има 67,9 милиона долара, а министар финансија Синиша Мали је тим поводом рекао да очекује реакцију тужилаштва и покретање истраге како би се утврдило колико су оштећени буџет и грађани Србије.
mali
Фото: Youtube Printscreen

Новости пишу, позивајући се на документе до којих су дошли, да лидер странке Слободе и правде и бивши градонацелник Београда располаже са чак 53 активна рачуна у различитим финансијским институцијама, у 17 земаља, на којима је крајем октобра прошле године укупно имао тачно 67.966.814,35 долара.

Такође, овај лист наводи да се финансијска шема коју је Ðилас годинама разрађивао, како се објашјава, протеже се од Србије, преко земаља у региону (БиХ, Бугарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Словеније), затим преко Кипра, Италије, Швајцарске, Луксембруга, Холандије, Молдавије, Чешке, па све до Маурицијуса, Хонгконга и Америке.

Мали је гостујући на ТВ Пинк казао да је био шокиран прошле недеље сазнањем да Ђилас има два рачуна на Маурицијусу и један у Швајцарској и на њима 6,4 милиона евра, као и да се после сазнало да има и рачун у Хонгконгу, питајући одакле Ђиласу толико пара у кешу и како их је зарадио.

Мали је поручио да то треба истражити до краја и видети на који начин је изнесен тај новац из земље.

Како је рекао, шема Ђиласових рачуна је права "хоботница" коју нормална човек не може да разуме.

Додаје да је Ђилас у међувремену угасио десетине рачуна, пошто је имао рачуне и у Великој Британији, Албанији и Грчкој и другим земљама.

"Шта то крије када десетине рачуна затвара, десетине отвара и пребацује са једног рачуна на други", запитао је Мали.

Напомиње да постоји индиција да се ради о прању новца и да се логично поставља питање да ли је тај новац стечен на законит начин и да ли је плаћен порез Републици Србији.

Мали је додао да су Управа за спречавање прања новца и Пореска управа већ покренуле истрагу и да очекује брзу рекацију тужилаштва.

Ово мора да се истера до краја, јер грађани имају право да знају, поручио је Мали.

На питање колико је оштећен буџет Србије, Мали је рекао да се сигурно ради најмање о десетинама милиона евра.

Он је навео и да је Ђилас док је био на власти зарадио између 600 и 700 милиона евра и да је за тај новац могло да се, на пример, подигне 15 нових мостова на Сави.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести