Мали уручује Фабрицију најважнији стратешки документ - ЕРП

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали уручиће данас шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију најважнији стратешки документ Владе Србије - нови Програм економских реформи (ЕРП) за период 2020 - 2022. године.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Како се наводи на сајту Министарства финансија, ЕРП је најважнији стратешки документ владе који служи за координацију економских политика у Србију, региону и с Европском унијом, као и за развој добре управе у Србији.

У питању је шести по реду ЕРП, а Србија као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, у претприступном периоду редовно израђује овај документ ("Economic Reform Programme " - ЕРП).

ЕРП је преносни ("rolling") програм тако да сваки нови циклус његове израде треба да, у извесној мери, представља континуитет у области приоритета.

Након што је текст читавог документа завршен и потврђен на влади, документ се доставља Европској комисији (ЕК).

Затим ће бити размотрен с представницима ЕУ, тачније, с министрима финансија и привреде, представницима централних банака држава цланица ЕУ и надлежним европским институцијама током маја ове године, а у оквиру економског дијалога на састанку Савета ЕУ за економска и финансијска питања (ECOFIN Council) на коме ће, каже се, бити усвојене и нове заједничке препоруке учесницима у процесу приступања (Западни Балкан и Турска).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести