Мали: Завршене тешке мере, следи повећање стандарда

БЕОГРАД: Буџет за 2020. годину који је данас усвојен у Скупштини Србије представља прекретницу у српској економији и подразумева веће плате и пензије, док су тешке, али храбре мере фискалне консолидације завршене, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Велика вест и важна вест за грађане Србије. Посланици су усвојили Закон о буџету за 2020.годину. Тешке, али храбре мере су иза нас, а буџет за 2020.подразумева веће плате у јавном сектору и веће пензије од 1.јануара за 5,4 одсто. Такође, имамо и велике инвестиције у нашу јавну путну и железничку инфраструктуру као што је, између осталог, Моравски кордиор", рекао је Мали за Танјуг.

Мали је подсетио да је у претходних пет година изграђено преко 320 километара ауто-путева, истичући да ће се са таквом политиком наставити и убудуће.

"Имамо и никада више новца и за улагања у здравство, у просвету, у Фонд за науку. Имамо потпуно избалансиран буџет који је усмерен ка подизању животног стандарда и ка убрзању економског раста", навео је Мали.

У том смислу, како каже, охрабрује податак да је Србија, по флеш процени, имала стопу раста од 4,7 одсто у трећем кварталу ове године., а да ће за целу годину бити 3,7, односно 3,8 одсто.

"Наша економија расте све брже, пројектовали смо раст од 4 одсто за 2020.годину у нади да ће бити још више. Више стопе раста за нас значе и бољу ситуацију у буџету, више простора за пензије, за плате, за нове инвестиције, а све то полако смањује стопу незапослености и подиже животни стандард", рекао је Мали.

Према његовим речима, у децембру се очекује просечна плата већа од 500 евра.

"Полако, али сигурно идемо ка бољем животном стандарду. Србија је на правом и стабилном путу економског развоја", рекао је Мали.

Републички буџет је после много година усвојен у новембру, много пре крајњег рока и био је једина тачка на дневном реду парламента.

Сет пореских закона, Мали најављује растерећење привреде

Скупштина Србије почела је данас нову седницу на чијем је дневном реду сет пореских закона који је, према речима министра финансије Синише Малог, усмерен на растерећење привреде и смањење незапослености и повећање плата.

На дневном реду су, између осталих, измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана, као и измене и допуне Закона о обавезном социјалном осигурању…

"То је сет закона који иде уз буџет и усмерен је и на растерећење привреде. Идемо са укидањем појединих пореза и доприноса, са повећањем неопорезивог дела на зараде како бисмо смањили трошак зарада. То је обећање које смо дали прошле године", рекао је Мали за Танјуг.

Он је објаснио да је оптерећење на зараде прошле године било 63 одсто, да је данас 62 одсто, а да ће, када се закон усвоји у скупштини, бити 61 одсто, наводећи да се из године у године смањује пореско оптерећење на зараде како би се подстакло ново запошљавање.

Како каже, трошак за државу је 13,1 милијарда динара, односно држава се одриче тих средстава како би више остало привреди за повећање плате запосленима, за нова запошљавања и нове инвестиције.

"То је стратегија од које нећемо одустати у будућности", рекао је министар.

Наводећи да сет закона садржи подстицаје за ново запошљавање, Мали се указао на податке који говоре да је од 2012. године до 2019. године запослено нових 620.000 људи.

"Расте нам запосленост и управо ти порески подстицају који подразумевају 70 одсто ослобађање од пореза и доприноса на плате за прву годину, затим за другу трећу и тако даље треба да подстакне запошљавање и младих и свих грађана Србије", рекао је Мали.

На дневном реду скупштине су и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији, измене и допуне Закона о порезу на имовину, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица…

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести