Маљићи: Уједињење Приштине и Албаније нереално

ПРИШТИНА: Политички аналитичар Шкељзен Маљићи причу о уједињењу Албаније и тзв. Косова види као нереалну, док иницијативу "Отворени Балкан" сматра добром приликом за напредовање Западног Балкана на путу европских интеграција.
velika_albanija/YT
Фото: Youtube Printscreen

Маљићи је за Косово онлајн рекао да заједничке седнице влада Албаније и привремених приштинских институција могу да имају позитивне ефекте, као што би, како је навео, имало и прикључивање Приштине "Отвореном Балкану".

Оценио је да је "Отворени Балкан" једина перспектива да се убрза интеграција региона ка ЕУ и да се на неки начин смање тензије, "нарочито ако се реши ситуација између Косова и Србије".

"Онда ће цео регион профитирати. И унутар ових држава и споља постоје тенденције да се ова ситуација пролонгира, да се остави ситуација која на неки начин не производи решење него неку врсту одложеног ратног стања. Иако нема услова за рат, али понекад се стање доводи до такве ситуације као да се налазимо пред војним интервенцијама, често се иде на те реторичке и милитаристичке опције", тврди Маљићи.

На питање да прокоментарише изјаве премијера Албаније и привремених приштинских институција око референдума за уједињење, односно да би гласали "за" на мирном референдуму, Маљићи је рекао да је та прича нереална.

Он сматра да такве изјаве служе за унутрашњу употребу, односно како би гласачко тело било задовољно.

"На целом Балкану, од распада Југославије па надаље имамо те националне хомогенизације, сви мисле да је решење у томе. Постоји неке структуре које промовишу идеје ''српског света'' и Албанци имају сличне варијанте", рекао је Маљићи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести