Маринковић: Променити пропаганду о Србији,однос са САД важан

БЕОГРАД: Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић каже да је Србија данас партнер Сједињеним Америчким Државама (САД), наводећи да је те односе "ресетовао" председник Александар Вучић, а поручује да треба радити и на промени пропаганде која раније Србији у том делу света није ишла у корист.
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković Foto: Tanjug/video
Фото: Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић Фото: Танјуг/видео

Маринковић је за Танјуг, коментаришући сусрет у Скупштини Србије са инжењером НАСЕ Дејвидом Вујићем, једним од седморице Срба који је био део мисије Аполо 11, казао да је са њим разговарао о томе да се Србија нађе на позитивној мапи Америке, када је реч о пропаганди и промовисању свега што Србија ради.

"Морамо много да радимо, још више него раније. Тај процес је покренуо председник Вучић док је био премијер и успео је да те односе између Америке и Србије ресетује, тако да смо сада партнери и држава која је за њих позудана у политичком, економском и војном смислу", рекао је Маринковић.

Оценисвши да је могуће променити мишљење према Србији, Маринковић и поручује да сви на томе треба да раде, укључујући и посланике Скупштине Србије.

"Морамо да будемо амбасадори Србије и активни у Конгресу и Сенату, Стејт департменту. Имамо велики број наших људи који су на извршним и важним функцијама у компанијама, невладиним организацијама, тинк-тенковима. Са Вујићем сам разговарао како да поново Србију ставимо на позитивну мапу САД и будемо један од најважнијих партнера у Европи", рекао је он.

Маринковић истиче да Србија у том смислу има много више сарадника и пријатеља у Америци и њиховим институцијама него раније, а међу њима су конгресмени, доносиоца одлука…

"Дејвид Вујић је један од оснивача српско-америчког бизнис савета, поседује јако велики углед, не само код Срба већ и код Американаца и ту прилику треба искористити. Треба радити свакодневно на позитивном ПР-у, ангажовати и лобистичке агенције, како би Србија могла боље да се позиционира", сматра Маринковић.

Истиче да је то важно због свих изазова који очекују, не само Србију, већ и регион, као и због европских интеграција. 

"Са јаким ветром у леђа из САД тај циљ ћемо лакше испунити", оценио је Маринковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести