Марковић: Наставак разговора са СПЦ када се стекну услови

ПОДГОРИЦА: Разговори Владе и Митрополије црногорско приморске (МЦП) Српске православне цркве (СПЦ) о Закону о слободи вероисповијести биће настављени када се за то стекну услови, изјавио је данас премијер Црне Горе Душко Марковић.
dusko markovic
Фото: Vlada Crne Gore/Dusko Markovic

Он је на конференцији за новинаре у Подгорици рекао да је добио писмо од МЦП и предлог за наставак разговора и навео да се тим поводом чуо с митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем уочи 12. маја, преноси РТЦГ.

"Разговори могу да теку само онда када се створи добар и повољан амбијент у пуном поверењу и спремности и једне и друге стране да се разговор води у добром духу, а не путем уцена", рекао је Маркових.

Он је казао да је видео поједине најаве да ће, ако не почне дијалог, одмах почети протестне литије.

"Ако јавна окупљања буду дозвољена, сутра нека крену с литијама. Нека нико не плаши литијама", истакао је Марковић и поновио да литије неће бити разлог да Влада мења своју политику.

Марковић: Границе Црне Горе затворене за Србију и Српску

Марковић је саопштио да је Црна Гора одлучила да у првим данима јуна отвори границе са низом земаља, али су оне остале затворене за Србију и Републику Српску.

Према црногорским медијима, Марковић је најавио да ће 1. јуна отварити границе са Хрватском, Словенијом, Аустријом, Немачком, Пољском, Чешком, Мађарском, Албанијом и Грчком.

Критеријум за најављено отварање границе прописао је, како је навео црногорски премијер, Институт за јавно здравље, а то је да земља има, како преносе јавни сервис и портал ЦДМ, најмање 25 оболелих на 100.000 становника, уколико није грешка и ако није мислио на највише 25 оболелих на 100.000 становника.

"Границе ћемо отварати према земљама које имају сличан епидемиолошки статус. Нећемо тражити посебна тестирања, сви ће добити јасна упуства шта их очекује у земљи и које прописе морају поштовати", рекао је премијер Црне Горе и изразио наду да ће отварање бити у интересу црногорског туризма.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести