Марковић: Непримерена реакција Приштине на састанку ЦЕФТА

БЕОГРАД: Делегације привремених институција у Приштини и Албаније напустиле су редован састанак Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини без образложења, урпкос договору да се дискутује о таксама од 100 одсто које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ, изјавио је данас представник Србије у ЦЕФТА Иван Марковић. 
cefta
Фото: CEFTA

"Наша делегација је отишла у Приштину на састанак у доброј вери да покуша да реши овај проблем и да, уколико и постоје, чује аргументе привремених институција самоуправе у Приштини за ту меру", рекао је Марковић за ТВ Прва, али и додао да је став Приштине био да се о тој скандалозној мери коју је увела и којом се крши ЦЕФТА споразума на јучерашњем састанку неће ни разговарати.

Објаснио је да су пре састанка одржане консултације на којима је договорено да се о том проблему дискутује и састанак је потом отворен.

"У тренутку када сам почео да износим тај проблем прво је делегација привремених институција у Приштини напустила састанак. У том тренутку је представник УНМИК-а наставио председавање састанком да би делегација Албаније такође напустила састанак, обе делегације без икакавог образложења", каже Марковић. 

Постојала је, наводи, и подршка из Секретаријата ЦЕФТА и Европске комисије, чији су представници присуствовали састанку, да се о тој теми разговара. 

"Неформално након састанка сви су били изненађени, и ми првенствено, и изразили су чуђење таквом реакцијом која је потпуно непримерена и до сада незабележена у оквиру ЦЕФТА и позвали су на поштовање ЦЕФТА споразума", рекао је Марковић. 

Испричао је и да су на консултацијама пре почетка састанка привремене институције у Приштини инсистирале да су они једини председавајући. 

"Ми смо то категорички одбили и као компромисно решење прихваћено је да и привремене институтуције у Приштини и УНМИК председавају тим састанком", навео је Марковић. 

Упитан о даљим корацима које ће Београд предузети, Марковић је навео да се том проблему у вези са таксама које је увела Приштина приступа, као и до сада, врло озбиљно. 

"Све надлежне институције су управо на састанку. Разматрамо у коридинацији са кабинетом председнице владе о даљим корацима о којима ће јавност бити правовремено обавештена", рекао је Марковић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести