Марковић: Понудили смо Амфилохију обуставу примене закона

ПОДГОРИЦА: Председник владе Душко Марковић обратио се јутрос јавности тврдњом да су председник Ђукановић и он недавно предложили митрополиту црногорско - приморском СПЦ Амфилохију обуставу примене Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права и наставак дијалога.
litije
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Марковић је рекао да је Митрополит, упркос томе, позвао на наставак литија, а СПЦ оптужио да крши закон у свакој прилици.
Као што вам је познато, и како сам саопштавао јавности, у више наврата одазивао сам се и састајао са митрополитом Амфилохијем, а поводом Закона о слободи вероисповести и других важних питања која су се наметала у односима између државе и православне цркве. Тако је било и пре неколико дана, кад смо се позиву митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем, одазвали ја и председник државе Мило Ђукановић, као највиши представници извршне власти у Црној Гори. Тај састанак био је потврда нашег поштовања према Митрополији и другим епархијама Српске православне цркве, али и потврда наше трајне опредељености да водимо дијалог и тражимо заједничка и најбоља рјешења. Разговор који смо водили био је садржајан, дуг и конструктиван, и окончан је јасним предлозима које смо пређедник Ђукановић и ја саопштили, а чији циљ је излазак из тренутне ситуације која оптерећује укупни друштвени амбијент, рекао је Марковић у видео поруци јавности.

Наводи да је конкретно влада била спремна да обустави имплементацију Закона о слободи вероисповести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру.
Паралелно с тим, понудили смо и за следећу седмицу предложили наставак започетих преговора на експертском нивоу, за шта се владин тим припремао током претходног периода, каже Марковић.

Премијер је казао да су ово цињенице и истина које градани и верници ових дана нису могли цути од црквених великодостојника.

Нажалост, са друге стране је као одговор уследио позив митрополита Амфилохија да се организују литије, што се тумаци као наставак неразумевања и конфронтација које у Влади не желимо, јер оне представљају сметњу нашем граданском складу и просперитету. Поред одбијања дијалога, а самим тим и могућности да се пронађе одрживо решење, Српска православна црква наставља са кршењем закона у свакој прилици, па и кад је у питању успостављена пракса нелегалне градње у оквиру црквених имања, и изван њих, казао је Марковић.

Премијер је поручио да је Црна Гора је демократско друштво европских и евроатлантских вредности у којем су дозвољена јавна окупљања догод она не угрожавају права других, и додао да це влада обезбедити њихово остваривање у складу са законом и актуелним правилима.

Дакле, најављене литије морају бити организоване на нацин који подразумева примену епидемиолошких мера и препорука, уз истовремено поштовање здравља и живота свих градана, а све у духу једнаке примене закона, што је стандард који обавезује сваког појединца и сваки колективитет, наводи Марковић.

Додаје да је уз позив на поштовање закона, Митрополији и епархијама Српске православне цркве и даље остављамо могућност да у оквиру дијалога и правног система Црне Горе заједнички тражимо решења у најбољем интересу православних верника.

Наша намера је да оставимо амбијент и наслеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе. Дакле, отворени смо за дијалог и тражење решења, али не за уцене и притиске. А док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за Српску православну цркву и њене вернике, навео је Марковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести