Марковић: Србија да искористи позицију јединог савезника Русије у Европи

БЕОГРАД: Ми смо сада остали једини пријатељ Русији у Европи оцењује историчар Предраг Марковић и додаје да би можда та позиција јединог савезника могла да се искористи, како каже, у најмању руку јефтиније енергенте, а можда и нешто више од тога.
moskva rusija pixabay
Фото: Pixabay.com

Марковић сматра да Србија вероватно неће уводити санкције Русији све док притисак не постане потпуно неиздржив.

"Не можемо тако лако да прихватимо да уводимо санкције, ми који смо велике жртве санкција. Санкције су неправедна и глупа мера и никад нису успеле. Све санкције су пропале, од санкција према Куби, преко санкција према Ираку...", рекао је Марковић за Тан‌југ уз констатацију да се Србија налази у тешкој ситуацији, али да из принципијелних разлога мора да се противи санкцијама.

Марковић сматра да се рат у Украјини неће ширити ван њених граница, а на питање када се може очекивати крај рата каже да би било "глупо" да Русија сада стане јер "ништа није урадила", већ да мора да издржи макар до зиме како би енергентима могла са "кињи" Европу.

Навео је да је овај рат укаљао углед руске војске због злочина, али да је већи проблем то што се, како каже, руска војска показала као неспособна због чега сада морају да наставе рат.

"Русија сада не сме да стане, доведени су у ситуацију да се сада боре за опстанак Русије као велике силе. Невероватно је какав је то аутогол, страшно ми је жао Русије због тога јер је она ипак нека врста нашег заштитника и наш једини безрезервни савезник у Европи", рекао је Марковић.

Навео је да је ово тежак тренутак и за Русију и за Украјину и за Европу, а да из овога профитирају једино Америка и Кина.

"На краће стазе највише профитирала Америка јер је оправдала своје мешање у европске послове, а на дуже стазе Кина. Русија је сада на коленима и Кина ће вероватно помоћи Русији, али не знамо каква ће бити цена тога", рекао је Марковић.

Навео је да је НАТО много добио овим ратом јер је био у "клиничкој смрти", а сада му је председник Русије Владимир Путин, како каже, учинио велику услугу да може да оправда своје постојање.

Марковић сматра да је Русија направила неколико великих превида, наводећи да добар део Руса, укључујући и Путина, не верује да је Украјина права држава.

"За њих је Украјина део Русије или део савеза са Русијом, да треба само збацити издајнике и Украјинци ће да се врате у загрљај Русије, што се показало као нетачно. Руси су потценили Украјину као државу, то јесте једна страшно сиромашна и корумпирана држава, али је људима очигледно стало до државе", рекао је Марковић.

Додао је да су Руси веровали да је украјинска држава "ствар само клике у Кијеву и да ће, када оборе ту нацистичку клику, Украјина да се врати на прави пут".

"Очигледно није. Очигледно је створен некакав украјински идентитет и људи бране своју земљу. Украјински отпор је све изненадио", рекао је Марковић и поновио да је највећи проблем то што је руска војска испала слаба.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести