Марш Бесмртног пука у знак сећања на победнике

НОВИ САД: Поводом 9. маја, Дана победе, у 11 градова у Србији одржаће се манифестација „Марш Бесмртног пука“, а међу њима су и четири војвођанска града: Нови Сад, Кикинда, Сомбор и Панчево.
besmrtni puk
Фото: Youtube Printscreen/Asteriks

У шетњи се носе фотографије предака и сродника који су страдали у ратовима у прошлом веку, од Првог и Другог светског рата, преко ратова деведесетих, до НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Како за „Дневник” каже коориднатор „Бесмртног пука Србија“ Ненад Симоновић, данас, 9. маја, осим у четири војвођанска града, маршираће и у Београду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Крушевцу и Параћину. Меморијална шетња одржаће се и у Требињу, Источном Сарајеву и Бањалуци у Републици Српској. Он је рекао да су се протекле четири године одржавале меморијалне шетње у Србији, али да ће ове године први пут бити одржане под покровитељством државе јер су препознате и подржане од Министарства за рад, борачка и социјална питања Србије.

Наше удружење је презадовољно интересовањем грађана за учешће у тој манифестацију, а посебно смо захвални на сарадњи представницима Покрајине и локалних самоуправа у којима ће се шетња одржати, који су нам изашли у сусрет и помогли нам у организацији, наводи Симоновић, говорећи о „Маршу Бесмртног пука“ по градовима у Војводини. 

Он истиче да се ради о догађају који није политички и да ће на њему бити искључиво државна обележја, односно обележја „Бесмртног пука“. Он је рекао да данас треба по страни оставити све проблеме и на достојанствен начин обележити Дан победе, сећајући се оних који су своје животе дали за ту победу.

Наши преци су се борили за слободу. Нисмо водили освајачке ратове, већ одбрамбене и зато је веома важно да чувамо успомене на наше претке који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободи. А готово да нема породице у Србији која није имала неког ко се борио за слободу, али и ко је, нажалост, страдао у тој борби. Слике наших рођака, наших сродника, стоје у нашим кућама, а за Дан победе ћемо их изнети напоље јер смо поносни на наше претке, наше победнике. Зашто да кријемо од јавности наше ослободиоце? Они су нам ту слободу донели и ми треба да учимо тако нашу децу, да се поносе слободом у којој живимо. А Дан победе је прави дан за то, истакао је Ненад Симоновић.

Он је рекао да се позив односи не само на оне који су своје сроднике изгубили у Другом светском рату већ и на оне који су страдали у ратовима у прошлом веку, до жртава НАТО бомбардовања 1999. године, и да не желе да праве поделе жртава које су страдале у ослободилачким ратовима који су се водили на овим просторима.


Нови Сад: Полазак с Кеја, циљ на Тргу

У Новом Саду „Марш Бесмртног пука“ креће с Кеја жртава рације у 17 сати. Колона ће се кретати Булеваром цара Лазара, Стражиловском, Жарка Зрењанина и Улицом Модене до Трга слободе, где ће после обраћања градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, бити одржан свечани концерт са српским и руским родољубивим песмама.

Након тога програм ће се наставити у Културном центру Новог Сада, где ће, након музичког програма дечјег оркестра из Јарославске области с традиционалним инструментима, бити приказан руски филм „Неуништиви” с тематиком из Другог светског рата.


Симоновић наводи да је „Марш Бесмртног пука“ први пут одржан у Русији 2011. године, одакле се раширио у четрдесет земаља света и постао међународна манифестација, и да се и шетње и програми у Србији одржавају у координацији за руским „Бесмртним пуком“, а преко друштва руских сународника. Ове године међународни координатор „Бесмртног пука“ за све државе је Сергеј Глушченко из Москве.   

Министар за иновације и техлошки развој Ненад Поповић састао се јуче са високим званичниима Руске Федерације, председником Одбора за спољну политику Константином Косачовим и председником Одбора за социјалну политику Савета Федерације Валеријом Рјазанским. Поповић је након састанка са гостима из Русије изразио захваност због њиховог учешћа на прослави Дана победе у Београду и Нишу.

Косачов и Рјазански ће са грађанима Београда и Србије данас да шетају носећи слике својих дедова у ''Бесмртном пуку''.

А. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести