Матић: Захтев Приштине грубо кршење ЦЕФТА споразума

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Захтев привремених приштинских институција упућен ЦЕФТА, у којем се тражи да Приштина у ЦЕФТА више не буде представљена уз посредство УНМИК-а, представља грубо кршење ЦЕФТА споразума и споразума у бриселском дијалогу, који на овај начин не могу да се мењају, изјавила је данас српска министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
Tatjana Matić foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Министарка индустрије и трговине тзв. Косова Розета Хајдари рекла је претходно да се Приштина обратила ЦЕФТИ, наводећи да је писмо са овим захтевом послато 24. септембра.

Матић, међутим, каже за Косово онлајн ''да привремене институције самоуправе у Приштини нису у позицији да УНМИК-у испред ЦЕФТЕ одузимају статус''.

"Надлежна особа испред Републике Србије је истог дана послала одговор у оквиру ЦЕФТА, укључујући и представнике Европске комисије, да је захтев неприхватљив у оквиру ЦЕФТА", каже Матић.

Иначе, Косово је постало пуноправни члан ЦЕФТА у јулу 2007. године, али је споразум о слободној трговини у име Косова потписао УНМИК, у складу са Резолуцијом Савета безбедности 1244.

Одлуке у ЦЕФТИ доносе се консензусом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести