Матковић: Немамо податке да је неко од грађана Србије у САД оболео

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић изјавио је да Амбасада нема податак да је неко од држављана Србије у САД заражен вирусом корона, и да није добила никакву званичну информацију америчких органа.
 Ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković  Foto: mfa.gov.rs
Фото: Амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић  Фото: mfa.gov.rs

"Ми ту информацију немамо. У сталном смо контакту са Стејт департментом, тамо је Центар за обавештавање са којим смо у контакту и за сада нисмо добили ниједну информацију да је ико од наших држављана овде заражен. Међутим, ја не искључујем ту могућност, али такву информацију званично од америчких органа нисмо добили", рекао је Матковић за РТС.

Када је реч о Њујорку, који је у најгорој ситуацији, са највећим бројем оболелих, Матковић каже да су у том граду болнице преоптерећене, па се праве привремене болнице по шопинг и конгресним центрима, хотелима, студентским центрима, како би било што више кревета.

"Али, недовољни су капацитети. Највише недостаје особља. Лекари и медицинске сестре раде даноноћно и покушавају да помогну, али све их је мање, пошто и они оболевају. Респиратора недостаје и Њујорку треба 30.000 нових респиратора", рекао је Матковић.

Додаје да за сада није обавезно ношење заштитне опреме, али јесте препорука.

“Стручњаци су препоручили да сви који иду на улице, носе маске или бар шалове. Али, маски нема у слободној продаји и тешко је до њих доћи, као што нема средстава за дезинфекцију и тоалет папира. Прехрамбене продавнице су добро снабдевене”, рекао је Матковић.

Он је пренео да је та земља функционише са смањеним капацитетима, не раде ресторани, клубови, барови, фризерски салони, док је саобраћај у Вашингтону смањен, аутобуси иду повремено, на најважнијим линијама, а метро на сваких 30 минута и затвара се у 21 час.

Појашњава да савезна држава даје препоруке, али свака држава има своје мере које примењује, тако су оне више погођене почеле да примењују веома стриктне мере социјалне дистанце - да људи не излазе, а и када то чине, да то буде у најнужније набавке хране и лекова, док су неке друге либерално схватиле ситуцију, и у њима људи могу несметано да се крећу.

Међутим, каже да ни у тим државама нема спортских догађаја, забрањена су јавна окупљања, концерти…

Саобраћај између градова функционише, али су авиокомпаније пријавиле велике губитке, каже Матковић и наводи као пример компанију “Делта” која, каже, има 90 одсто смањење прихода у односу на прошлу годину у овом периоду.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести