Подгорица: Мандић позива грађане испред суда

ПОДГОРИЦА: Један од лидера црногорске опозиционе коалиције Демократски фронт (ДФ) Андрија Мандић позвао је раније данас грађане да дођу испред Апелационог суда и Скупштине Црне Горе у Подгорици, истакавши да правде нема већ да "мафија утиче на одлуке судова".
Andrija Mandic/Tanjug
Фото: Rojters

Адвокат ухапшеног лидера Покрета за промене, чланице ДФ, Небојше Медојевића, Дражен Медојевић казао је окупљенима испред Апелационог суда да је након преузимања "скандалозне одлуке" суда, летимичним прегледом "приметио да се он није уопште осврнуо на наводе жалбе бранилаца", преноси Вијести.ме.

"Пренебрегли су суштину која је наведена у самој жалби. Ово решење Апелационог суда је у потпуности у супротности са претходна два решења истог тог суда", казао је адвокат Медојевић.

Испред суда су се окупили и опозициони посланици црногорске Скупштине, чланови и присталице Демократског фронта, а чују се повици подршке Небојши Медојевићу.

Медојевић је ухапшен у ноћи између четвртка и петка у Подгорици, по налогу који је издао подгорички Виши суд у предмету формираном поводом тврдњи о примању и давању мита, пошто је он одбио да сведочи.

Медојевић и Магделинић писале лидерима ЕУ

Супруга Небојше Медојевића Марина и вереница Милана Кнежевића Тамара Магделинић упутиле су данас писмо лидерима ЕУ у коме од њих траже да се "пробуде и спрече самовољу и тортуру коју црногорска власт спроводи над својим грађанима и њиховим представницима".

Оне су писмо написале пошто је Апелациони суд одбио жалбу одбране лидера Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића и потврдио решење Вишег суда о њиховом затвору од два месеца због одбијања сведочења у предмету за корупцију, преносе Вијести.ме.

Оне су у писму написале да сматрају да ЕУ има одговорност и надлежност да реагује на "гажење фундаменталних људских права" и да треба да заузму "став који брани европске вредности", јер "оваква Црна Гора представља опасност не само по своје грађане већ и за Европу".

"У супротном, бојимо се да шаљете опасну поруку читавој заједници европских народа да је прогон политичких опонената, затварање невиних људи и деловање судства по политичким диктатима легално и легитимно".

Медојевићев адвокат најавио уставну жалбу

Адвокат Дражен Медојевић најавио је данас да ће поднети уставну жалбу, пошто је црногорски Апелациони суд одбио жалбе адвоката лидера опозиционог Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића и потврдио решење Вишег суда о њиховом затвору од два месеца због одбијања сведочења и назвао је политичком.

Медојевић, који заступа Небојшу Медојевића, рекао је за РТЦГ да ће "ићи до краја, до Стразбура" (Европског суда правде).

"Овде су прекршене многе норме. Нећемо се зауставити на овоме. Сви правни аргументи су на нашој страни", рекао је адвокат Медојевић.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да одлука Апелационог суда показује да "правде нема".

Он је пренео поруку Милана Кнежевића да он неће у затвор, већ да ће остати у Скупштини.

"То што су нам отели Небојшу Медојевића и што су га у једној бруталној полицијској акцији преселили у спушки затвор, нешто је што не би желели да се никоме деси. Милан Кнежевић ће остати у Скупштини Црне Горе. С њим ће бити посланици ДФ-а. Ми ћемо излазити и комуницирати са свим грађанима који се овђе окупе", казао је Мандић.

Лидер Покрета за промене, чланице опозиционог Демократског фронта, Небојша Медојевић ухапшен је у четвртак касно увече по изласку из Скупштине Црне Горе и без укидања имунитета, са образложењем да одбија да сведочи у једном случају корупције.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести