Међусобна подршка Србије и Црне Горе уласку у ЕУ уз "принцип регате"

ПОДГОРИЦА: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и црногорски премијер Душко Марковић констатовали су данас на састанку у Подгорици да се две земље међусобно подржавају у процесу европских интеграција али се залажу за "принцип регате".
dacic i markovic, tanjug video
Фото: Ивица Дачић и Душко Марковић, фото: Танјуг (Видео)

"Заједнички је став да се Црна Гора и Република Србија међусобно подржавају у процесу европских интеграција, да се залажу за европску перспективу региона Западног Балкана, али да су обје државе чврсто на становишту да је једини исправан приступ евроинтеграционим процесима принцип регате односно вредновања резултата сваке државе засебно," наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.
Истакнуто је да је приоритет и Црне Горе и Републике Србије на инфраструктурном плану представља међусобно квалитетно повезивање аутопутем као и обнова комплетног жељезничког правца Београд - Бар.
Црна Гора и Србија негују пријатељске и добросуседске односе и виде простор за даље унапређење посебно на економском плану, наведно је у саопштењу.
Како се истиче, Марковић и Дачић су сагласни да ће предстојећа званична посјета предсједнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Црној Гори представљати додатни импулс за унапређење односа и сарадње.
Дачић се са Марковићем састао у оквиру званичне посете Црној Гори.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести