Мекалистер: Наставак дијалога Београда и Приштине заједнички циљ ЕУ 

СТРАЗБУР: Известилац за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је данас да очекује да састанак, 29. априла у Берлину, допринесе наставку дијалога Београда и Приштине, што је заједнички циљ Европске уније. 
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

”Дијалог Београда и Приштине биће део конференције у Берлину, али она није ту да замени активности Европске службе за спољне послове и Високе представнице. Наш заједнички циљ је да дијалог буде настављен”, рекао је Мекалистер. 

Мекалистер каже да ће Висока представница Федерика Могерини наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине, а да ће састанак у Берлину бити допринос наставку разговора и подршка ”добром и напорном раду” шефице ЕУ дипломатије и њеног тима у Бриселу. 

На питање Танјуга о могућем немачком предлогу о ”специјалном статусу за Север Косова” или тзв ”дуплом суверенитету”, председавајући Спољнополитричким одбором Европског паралмента и близак сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, српским новинарима је рекао да поздравља заједничку иницијативу Берлина и Париза да ”саговорнике доведу за исти сто”, а да за детаље треба сачакати састанак у Берлину. 

”Сви знамо, не само у Бриселу, већ и у Берлину и Паризу, да нам је интерес да Западни Балкан настави евроинтеграционим путем. Знамо како је важна политичка и економска стабилност региона јер одржива стабиност Балкана је од добробити за цео континент”, каже Мекалистер. 

Упитан да ли у циљу наставка дијалога Београд може бити суочен са идејом о даљим разговорима без укидања такси, Мекалистре оцењује да је одлука власти у Приштини да уведе тарифе од 100 процената на робу из Србије и БиХ у овоме тренутку ”главна препрека” . 

”ЕУ, САД и други партнери Косова одувек били јасни у захтеву да ова одлука мора бити повучена”, понавља Мекалистер. 

Он је рекао и да ће берлинском састанку поред лидера западноблакансе шесторке присуствовати и званичници Хрватске, Словеније, Европске комисије и Европске службе за спољне послове с циљем да још једном покажу ”јасну посвећеност Берлина и Париза Западном Балкану”. 

”Уверен сам да ће сви саговорници искористити ову прилику да разговарају о општој ситуацији у региону, политичкој и економској стабилности Западног Балкан, али и о конкретним питањима као што су међусобна инфраструктурна повезаност што је приоритет немачке агенде”, закључује Мекалистер. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести