Мекалистер: Отварање нових поглавља, награда за напоре Србије

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да рок за окончање преговора о приступању Европској унији (ЕУ) не постоји, већ зависи од напретка земље и додао да верује да ће до краја године бити отворена три поглавља, што би била награда за напоре које је Србија уложила у том процесу.
Dejvid Mekalister Foto: EPA/PETER STEFFEN
Фото: EPA/PETER STEFFEN

Унија је спремна за нове чланице после 2019. године, како је навео и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, рекао је Мекалистер на састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у седишту ЕП у Стразбуру.

Како је саопштила Скупштина Србије, он је потврдио да је Унија спремна за приступање Србије, шефови држава и влада су такође дали подршку процесу проширења, а следећи председавајући Саветом ЕУ, Бугарска, је навела да ће  проширење бити један од приоритета њиховог председавања.

Састанком су копредседавали председник делегације ЕП Едвард Кукан и Владимир Орлић, шеф делегације Скупштине Србије.  Кукан и велики број чланова ЕП осврнули су се на говор Јункера и подвукли да је неопходно конкретније подржати перспективу проширења за земље западног Балкана, посебно земаља које најдоследније спроводе реформе и усклађују законодавство са правом ЕУ, у које спада Србија, стоји у саопштењу.

Орлић је рекао да су приоритети јасни што се Србије тиче – свеобухватне реформе и пуноправно чланство у Европској унији. Он је информисао колеге да је подршка процесу приступања Србије ЕУ 50 одсто, а подршка грађана реформама веома висока, 66 одсто.

Орлић је изразио наду да ће у најкраћем року доћи до формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.  Европски званичници истакли су да с обзиром на то да је стална тежња ЕУ већа стабилност у непосредном  уседству, неопходно је понудити јасну перспективу придружења Западном Балкану.

Представници Владе Србије и народни посланици захвалили су се на помоћи ЕУ, посебно зато што је она усмерена на свеобухватне реформе, пише у аопштењу.

Такође , похваљен је конструктиван приступ Београда дијалогу с Приштином и подржан је захтев српске делегације за хитним формирањем ЗСО, што је једини део Бриселског споразума чија примена није почела.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести