Мекалистер: Србија да брже напредује у поглављима 23 и 24

БЕОГРАД: Западни Балкан остаје један од главних приоритета за Европски парламент, али ће напредак Србије у отварању нових преговарачких поглавља зависити од напредовања у поглављима 23 и 24, изјавио је председник Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер.
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

"Да будемо јасни, постоје ствари које нас брину. Србија не остварује довољно брз напредак у поглављима 23 и 24 по питањима владавине права, борбе портив корупције и криминала. Ја желим да видим Србију како иде напред. Да ли ће још нових поглавља бити отворено, зависи од напредовања са поглављима 23 и 24", рекао је Мекалистер који је недавно био у Београду у делегацији предвођену Манфредом Вебером, председника групе Европске народне партије у ЕП, у чијем је саставу био и Владимир Билчик, известилац за Србију.

Поновио је да је проширење кључан приоритет за Европски парламент и да “не треба да све остане само на празним речима”, јер уједињење Европе не би било потпуно без Западног Балкана, пише "Блиц".

"Ако ви испуњавате своје обавезе, ЕУ треба да испуни своје. Европски парламент је разочаран одлуком Европског савета да не почне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом и разумем разочарање у региону. Надам се да ће хрватско председавање ЕУ донети пробој И да ће бити испуњена обећања дата Албанији и Северној Македонији", рекао је он.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Мекалистер је рекао да се чека формирање нове владе у Приштини.

"Чим влада буде формирана, ми имамо велики интерес да се дијалог настави, јер је он од суштинског значаја за Београд и Приштину. Постоје многи проблеми, али ЕУ је спремна да омогући сваки могући дијалог", изјавио је Мекалистер.

Он се осврнуо и на дијалог владе и опозиције о парламентарним изборима који би требало да се одрже на пролеће.

"Знам да су неке опозиционе партије заинтересоване за разговоре, док неке друге нису. Ја сам тамо био само да слушам", рекао је он.

Како је рекао, намерно је поставио бивше парламментарце Едварда Кукана и Кнута Флекенштајна, као и Тању Фајон и Билчика у делегацију која посредује у преговорима између владе и опозиције.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести