Мекалистер: Србија да настави напредак ка ЕУ

БРИСЕЛ: Србија треба да настави напредак ка ЕУ, поручује Дејвид Мекалстер пошто је поново изабран на место председавајућег Спољнополитичким одбором Европског паралмета и уверава да ће проширење и земље Западног Балкана остати "врхунски приоритет овог комитета".
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

Досадашњи известилац за Србију, Меклаистер каже да очекује да ће и поред великих промена у саставу новог Европског парламента водеће партије конзервативаца и социјалдемократа сачувати фокус на питањима проширења и Западног Балкана. 

Власти Србије позвао је да наставе напредак на евроинтеграционом путу земље. 

”Две велике групе, Европска народна партија и социјалисти и демократе, имају сличан приступ проширењу, а то је политика заснована искључиво на испуњавању услова. Ако земља направи напредак, верујемо да се он мора наградити. Верујем да ће Србија моћи да приступи ЕУ онога тренутка када буде стварно спремна. У међувремену могу само да тражим од свих одговорних политичара у Србији да наставе са својим залагањем на овом тешком послу”, поручио је Дејвид Мекалистер. 

Он је навео да очекује да ће Србија као лидер ЕУ интеграција наставити са отварањем, али и затварањем приступних поглавља и поновио да питање да ли ће се поглавља отворити или не зависи од укупног напретка земље. 

”Сви који се баве политиком проширења у Београду знају шта мора бити селедеће урађено”, поручио је Мекалистер. 

Он је подсетио на више пута поновљен став Брисела да приоритет на евроинтеграционом путу и даље остаје фундаментално питање владавине права. 

На питање Танјуга шта очекује од избора Јосепа Борела на место новог шефа дипломатије ЕУ, Дејвид Мекалистер најпре истиче да је у питању искусан политичар и некадашњи председник Европског парламента који би требало да преузме врло одговоран и изазован посао. 

Када је реч о улози Борела као посредника у дијалогу Београда и Приштине, досадашњи известилац за Србију подсећа да после Кетрин Ештон и Федерике Могерини, које су долазиле из земаља чланица које признају независност Косова, нови шеф дипломатије долази из земље која ту независност не призње. 

Високи представник преставља свих 28 земаља чланица, односно представља интересе оне 23 земље које признају, али и оних пет које не призају независност Косова, оцењује Мекалистер.

”Тамо где се сви слажемо, било да признајемо или не признајемо независност Косова, јесте то да желимо наставак дијалога Београда и Приштине. Желимо да Србија и Косово раде напорно и дођу до правно обавезујућег споразума”, закључио је Дејвид Мекалситер. 

Он је најавио и да ће именовања за нове известиоце Европског парламента за све земље на Западном Балкану бити закључена током септембра ове године. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести