Мерчеп поново уместо у затвору, летује у бањи

ЗАГРЕБ: Осуђени ратни злочинац, Томислав Мерчеп, поново се уместо у затвору налази у бањи, у Крапинским Топлицама.
1
Фото: Youtube Printscreen

Хрватски портал Индеџ пише да је од пацијената те бање сазнао да се Мерчеп, као и прошлог септембра, поново налази у том лечилишту.

Најпознатији злочин Мерчепове јединице је убиство породице Зец. Муниб Суљић, Игор Микола, Небојша Ходак и Сузана Живановић су у Загребу убили Михајла Зеца, на улици. Његову ћерку Александру су на Медведници убили и бацили у јаму испуњену ђубретом.

Злочинци нису осуђени због процедуралних грешака.

Томислав Мерчеп још од Вуковара је био познат по "специфичним испитивањима", што је еуфемизам за мучења због којих га је Фрањо Туђман сменио, а његови сарадници га у лисицама послали за Загреб.

На Загребачком сајму имао је готово приватни концентрацини логор. У павиљону 22 је наредио и одобравао убијање и мучење цивила. Био је командант посебне јединице резервних полицајаца који су одговарали само њему.

Правоснажно је осуђен на седам година затвора због убиства 43 цивила, које су убиле његове јединице.

Подсећа се да је прошле године Мерчеп у Крапинским Топлицама био од 1. августа до 15. септембра, пуних месец и по дана, а на "одмору" од затвора је био и 2017.

"Затворенику је на основу препоруке лекара одобрено лечење у стационарној медицинској установи, с обзиром на то да за спровођење потребног лечења не постоје услови у телима затворског система", саопштено је прошле године из Министарства правосуђа, подсећа портал и констатује да очито да нема сумње да исто објашњење важи и за овогодишњи вишенедејни боравак у бањи.

Наводи се да Мерчеп, осим лекарске препоруке, има и помоћ Министарства бранитеља.

"Министарство бранитеља је у координацији с са затвором посредовало у договарању термина лечења у спољној здравственој установи", био је прошлогодишњи одговор тог министарства.

Мерчепу се, указује Инеџ, време проведено у бањи рачуна у одслужење казне, а томе се лани успротивио портпарол Жупанијског суда у Сиску Жељко Млинарић који је задужен за праћење Мерчепове казне.

Он је тврдио да се ратном злочинцу затвор продужава за време проведено на "летовању у бањи".

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести