Меркел инсистира на разговору о КиМ - "све до решења"

ЊУЈОРК: Немачка, и канцеларка Ангела Меркел, ће уложити сву своју енергију, труд и снагу да се очува мир и стабилност у Европи и зато ће тражити да се разговара све док се не пронађе решење за питање КиМ, изјавио је данас председник Александар Вучић после разговора са Меркел у Њујорку.
av_merkel_pok2
Фото: Танјуг (Видео)

"Разговарати и разговарати, све док се не нађе неко решење", порука је канцеларке Меркел, пренео је Вучић новинарима.

Немачка жели стабилност на дуги рок, рекао је Вучић и нагласио:

"Разговор са Меркеловом био је не само коректан, већ и добар и конкретан о томе какав је "ходограм" и како све треба да изгледа од децембра када се формира нова влада у Приштини".

Нема никакве сумње да Европа жели решавање проблема на Западном Балкану и да Немачка као вођећа европска сила то жели и да ће на томе да инсистрира, констатовао је председник Вучић.

Истакао је да је задовољан разговором са Меркел, једном од најутицајнијих европских и светских политичара данас у Европи:

"Могао сам да видим њену опредељеност да се решавају ствари на Балкану, на миран начин", рекао је Вучић.

Меркел је, каже, као и безброј пута до сада, поновила став да Косово треба да укине таксе, што и цео свет чека.

"И када то крене, мислим да је план и идеја Меркел и француског председнка Маркона, што сам и данас могао да чујем, да се наставе разговори брзо и да се направи један реигонални скуп, какав смо имали када га је Харадинај минирао, како би се кренуло у интензивне разговоре и дијалог између Срба и Албанаца и покушали да пронађемо компромисно решње", рекао је Вучић.

Тај састанак је одржан на иницијативу немачке канцеларке, која је, каже, Вучић велики лидер, што показује управо и пажњом коју посвећује и малим земљама и њиховим лидерима.

Указао је да Меркел увек има довољно енергије, и да је, иако има безброј других обавеза, нашла времена да, са својим тимом, разговарају о Косову и Метохији.

"То говори да је Европа њена идеја и пројекат, да жели мир и стабилност у Европи, да Немачка хоће стабилност и то на дуги рок. Немачка ће да уложи сву своју снагу, труд и енергију да сачува мир и стабилност у Европи. И зато ће да траже од нас да разговарамо и разговарамо, док не пронађемо решење. У то сам сигуран и то је за њих најважније", рекао је Вучић.

Каже да је замолио Меркел да дође у Србију и да му је рекла да ће посетити нашу земљу током 2020, до краја свог мандата.

Како је рекао, то би била велика част за нашу змељу и прилика да јој се захвалимо за све сто је учинила за Србију.

Вучић је подсетио да је Немачка први трговински партнер Србије и да је у првих седам месеци ове године наша трговинска размена била 3,03 миљарде евра и да се очекује да она опет буде више од пет милијарди евра, упркос томе што се Немачка суочава са смањењен индустријске производње.

Са канцеларком је, каже, разговарао и о економским пројектима, те у шали додао да је "кукао" што је Фолксваген отишао у Турску.

Пренела је, у истом тону, каже, да и он и бугарски премијер Бојко Борисов, жале на то, али је навео да је то за нас била огромна нада, али да то није крај.

"Верујем да ћемо се изборити за бројне нове немачке инвеститоре и да ће Меркел, када дође у посету Србији моћи да посети неког од највећих немачких инвеститора", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести