Вучић: Молба да Грчка и даље подржава територијални интегритет Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је с премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом имао веома добар, отворен разговор и да га је замолио да Грчка настави с политиком пружања подршке територијалном интегритету Србије.
m
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Замолио сам да Грчка настави с политиком пружања подршке територијалном интегритету Србиује, као што ће Србија увек пружати подршку територијалном интегритету Грчке и на копну и на мору, у складу са међународним јавним стандардима. То је било и биће политика Србија у будућности, поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је с Мицотакисом разговарао и о европском путу Србије и о регионалним питањима.

Посебну захавалност исказујемо грчкој влади на подрсаци коју пружа Србији на ЕУ путу, а нарочито на последњој Међувладиној конференцији на којој је отворен Кластер 4, рекао је Вучић.

Навео је да је Мицотакис саслушао погледе Србије, и чуо шта Србија мисли о регионалним питањима.

Говорили смо и о свим регионалним питањима, о разговорима Београда и Приштине, о ситуацији у региону. Грчка разуме позицију Србије, што је за нас веома важно. Рекао сам да ми не желимо замрзнуте конфликте , већ желимо решења, која морају да буду компромисна, а не наметнута Србији, поручио је Вучић.

Председник Србије пожелео је топлу добродошлицу високом госту из Атине, додајући да грађани Србије у грчком народу види искрене и велике прајтеље, те да није лако описати колика је љубав нашег народа према грчкој држави и народу Грчке.

Он је захвалио Мицотакису на доброј сарадњи, изразивши уверење да ће се та сарадња наставити и кроз Високи савет за сарадњу, који је 2019.године донео неке важне закључке и одлуке.

Вучић је указао и да трговниска размена Србије и Грчке, упркос проблемима, наставља да расте, и расла је, каже, свих година, осим 2019.

Изнео је податак да је прошле године забележена размена вредна 636 милиона евра, уверен да у наредном периоду може да достиген и милијарду евра.

Додао је да постоји оргоман простор за размену у области услуга, уз примедбу да велики број туриста из Србије одлази у Грчку лети, а да Србија жели да привуче грчке туристе.

Најавио је и да ће ускоро председница Грчке доћи у посету Србији.

Верујем да можемо да обезбедимо још значајнији долазак грчких инвеститота у Србију, као што верујем да у блиској будућности може да дође и до значајној одласка српских инвеститора у Грчку, рекао је Вучић.

Поновио је да је разговор с Мицотакисом био веома добар, отворен и пријатељски.

Још једном хвала Мицотакису на посети, а разговоре ћемо наставити вечерас о билатералним односима, ситуацији у регион и свету, те учвршћивању братских и пријатељских односа, рекао је Вучић.

Мицотакис: Грчка није променила став, подржава дијалог

Грчка није променила свој став у вези с Косовом, али жели да види нормализацију односа Приштине и Београда и због тога подржава дијалог, истакао је Мицотакис.

Што се тиче Косова и дијалога желим да будем јасан, став моје домовине се не мења. Али ми желимо да видимо нормализацију односа Београда и Приштине и зато подржавамо дијалог, као и напоре изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Желимо да се оствари један правно обавезујући споразум, који би био у интересу обе стране, и који би створио повољнију атмосферу сарадње на балканском полуострву, поручио је.

Мицотакис је казао да последњих месеци није виђен никакав напредак и додао да зна да се Вучић, обавезао и да жели да настави дијалог како би се пронашло праведно решење за овај проблем.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Када је реч о посети Београду рекао је да је она радна, богата у темама, иако је кратка у времену.

Очекујем да се убрзо одржи седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, која је одложена због ванредне ситуације у Грчкој. Врло значајна је и предстојећа посета председнице Грчке, планирана за почетак марта. Та и ова посета потврдиће да су Грчка и Србија две земље повезане, не само географијом, историјом, већ и вером и заједничком визијом европске будућности нашег региона, нагласио је Мицотакис.

Он је истакао да Атина жели да види све престонице Западног Балкана у ЕУ, али пре свега Србију и Београд посебно.

Указао је да се нада да ће у најкраћем року бти испуњени сви потребни критеријуми и да се Србија укључи у европску породицу.

Тако је нешто је неопходно и хитно потребно за стабилност, мир, сарадњу и благостање у региону. Грчка зна врло добро, као и ви, колико су озбиљне реформе потребне за прикључење ЕУ. Поручио бих српском народу да вреди труда извршити такве реформе, јер се ради о реформама које су историјска инвестиција пошто воде земљу ка бољем животу, рекао је Мицотакис.

Нагласио је да регионална сарадња води ка развоју и зато је ЕУ врло окренута ка прикључењу свих земаља региона.

Све земље у нашем суседству сањају заједничку будућност, истакао је он.

Мицотакис је најавио да ће у јуну угостити, као председавајући Савета за сарадњу југоисточне Европе, Вучића и друге лидере у Грчкој, где ће разговарати о даљем раду и активностима.

Поновио је да Грчка од 2013. подржава прикључење Западног Балкана ЕУ.

У Београд, каже, допутовао је да подржи билатералне односее две земље, које су оставиле за совом тешка искушења пандемије.

Србија је показала импозантан привредни развој и прошла је релативно благо по питану последица по привреду. И Грчка ће показати брз развој у односу на 2021. Имаћемо раст од 8,5 одсто. Очекујемо привредну сарадњу у свим секторима, рекао је Мицотакис.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је истакао да је потребно посветити се повезивању у области енергетике, како би се максимирала енергетске безбедност.

Зато желимо да постанемо енергетско чвориште и понудимо различите могућности диверзификације енергије. Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће ускоро завршена. Грчка ће брзо завршити терминал за течни гас у луци Александропуло. Сматрамо да је значајно и повезивање између Европе и Африке по питању електричне енергије, објаснио је он.

Рекао је да је Вучић у праву када каже да постоји још много потенцијала за унапређење трговинске сарадње две земље и инвестиције , које су премашиле две милијарде евра.

Имамо много потенцијала да унапредимо наше привредне односе. Грчка остаје један од главних туристичких одредишта Срба посебно у летњим месецима. Желимо да продужимо туристичку сезону како би угоститили Србе током целе године. Желимо да промовишемо што већу посећеност Србије, посебно вашим планианама које представљају дестинацију која је веома привлачна мојим суграђанима. На лето, надам се да ће проћи криза, очекујем да грчки туризам оствари векики скок и привучемо што више туриста, рекао је он.

Изразио је уверење да ће доћи још једном у Београд, на седницу Високог савета сарадње Србије и Грчке пре него што Вучић буде дошао у Грчку.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести