Мићуновић: Бојкот избора је бесмислен

БЕОГРАД: Посланик и један од оснивача Демократске странке Драгољуб Мићуновић сматра да је бојкот избора бесмислен и да би једино могао да делегитимише изборе ако на њих не би изашло 50 одсто бирача, што се, како је додао, неће десити.
micun
Фото: Tanjug

Бојкот остаје бесмислен од почетка до краја. Он је пасиван и има опасну црту. Ако не учествујете на изборима, ви сте ван легалних интитуција, где је кључан парламент, каже Мићуновић у интервјуу за Блиц.

Он додаје да се бојкотом избора прави и напетост у друштву, кроз покушаје да се ванпарламентарним средствима, уз грађанску непослушност, конфликте и демонстрације, угрожава власт.

Тиме се, како напомиње, оставља простор за репресију власти и заоштреност унутар друштва, што није добро и не зна се куда води.

Он истиче да је прича о делегитимисању избора потпуно бесмислена и да би бојкот могао да их делегитимише једино када на изборе на пролеће не би изашло 50 процената гласача.

Видели смо у Албанији: није изашло 70 одсто бирача, па ништа. Ви сад имате ситуацију да по том основу можете да делегитимишете колико хоћете постојећих влада, где на изборе није изашло 50 одсто бирача. Онда узмете 50 одсто од тог броја и влада се фактички са 20-25 одсто подршке. Која је то легитимација ако ћемо озбиљно да третирамо грађанина, упитао је Мићуновић.

Оценио је да се због прича са смањењем цензуса мењају околности, али и да и без обзира на то не верује да ће опозиција сада одустати од бојкота избора.

Он, такође, додаје да је смањење цензуса са пет на три одсто ризично и за власт и за њене противнике.

У случају високог цензуса велики број мањих партија остаје у бубњу и њихови гласови се приписују највећој партији. Та разлика између пет и три одсто може да обухвати неколико стотина хиљада гласова, каже Мићуновић.

Сматра да с тог становишта председник Александар Вучић штети себи, као и да је цела његова мотивација за спуштање цензуса изведена тактички како би обисмислио бојкот избора, али да изгледа није рачуно на ту "штету".

Обрадовић: Мићуновић да изађе сам на изборе, да видимо...

Лидер Двери Бошко Обрадовић реаговао је данас, оштро, па и увредљиво, на изјаву посланика и једног од оснивача Демократске странке Драгољуба Мићуновић да је бојкот избора бесмислен, и поручио да би Мићуновић требало сам да изађе на изборе да би се видело колику подршку има.


Лутовац Обрадовићу: Увредили сте демократе

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да је Бошко Обрадовић "увредио све демократе" поводом увреда упућених Драгољубу Мићуновићу.

То није у складу с циљем због којих смо формирали Савез: нормализација Србије. Вређањем проф.Мићуновића увредили сте све демократе, написао је Лутовац.

Лутовац није коментарисао став више чланова ДС да је Обрадовић порешао црту и да или он треба да буде избачен из Савеза за Србију или Демократска странка треба да изађе из тог Савеза.


Да ли је могуће: од комунисте, ''јахања попова'' и Голог отока, преко лажног дисидента и договора са Милошевићем, до вечног користољубља лажног патријарха демократије и дила са Вучићем? Најбоље да коначно сам изађе на изборе да видимо колику то подршку има?!, написао је Обрадовић на Твитеру.

Божовић: Обрадовића избацити из СзС, или ДС да напусти Савез

Посланик Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да Демократска странка треба да захтева да се Бошко Обрадовић, председник Двери, под хитно избаци из Савеза за Србију или да Демократска странка одмах напусти Савез.

Одавно је требало ово да решимо. Сад је крај, написао је Божовић реагујући на објаву Бошка Обрадовића у којој је вређао Драгољуба Мићуновића.

Вучковић: Даље деловање ДС у СзС упитно

Посланица Демократске странке Наташа Вучковић изјавила је, након што је Бошко Обрадовић оштро критиковао, па и вређао Драгољуба Мићуновића, да се показује као више него упитно даље деловање Демократске странке у Савезу за Србију, а од Председништва странке очекује оштру политичку реакцију.

Изјава Бошка Обрадовића доказује да Демократска странка и Бошко Обрадовић немају шта да раде заједно у политици и даље деловање ДС у Савезу за Србију се заиста показује као више него упитно, о чему су, пре свега посланици ДС, током протеклих месеци јако много говорили, рекла је Вучковић.

Она је поставила питање страначким колегама какву врсту политичке борбе Демократска странка може да води са Обрадовићу сличним људима.

На питање да ли ће о томе разговарати са председником странке и шта је даље у плану, Вучковић је одговорила да од Председништва ДС зависи како ће они реаговати.

Моје очекивање је да ће ипак и притисак из реда чланства и Главног одбора ДС бити такав да ће Председништво морати да има једну врло оштру политичку реакцију, не само, изјаву, него да ће морати да подвуче линију политичке садржине иза овог деловања и говора Бошка Обрадовића, рекла је Вучковић.

Вучковић је казала да Обрадовић не разуме да је професор Драгољуб Мићуновић симбол онога што је представљала Демократска странка и што многи грађани и њени гласачи желе данас да виде.

Стил, понашање и говор, то је нешто што смо ми са професором Мићуновићем и Зораном Ђинђићем успоставили у Демократској странци у Србији. И кад се тај начин деловања нападне, онда се напада сама суштина грађанског политичког деловања у Србији, закључила је Вучковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести