Михајловић: Циљ профитабилан ЕПС, Тепић показује незнање или лоше наме

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да последње критике потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић у вези с ЕПС-ом најбоље показују да је једини циљ таквих изјава да се привуче медијска пажња, без обзира на огромно незнање и неодговорност према интересима грађана.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Михајловић је навела у саопштењу да је циљ реформи профитабилан и регионално успешан ЕПС, као и да Тепићева критикама показује незнање или лоше намере.

"Прво, циљ реорганизације ЕПС-а је ефикасније и профитабилно пословање, како би ово предузеће било успешно не само у оквирима Србије, већ и региона. Ако неко мисли да је боље да се баца 250 милиона евра годишње и то само на губитке на мрежи, а да не говоримо о другим проблемима унутар ЕПС-а, него да се ЕПС реформише, онда то говори или о незнању или о неким другим интересима и намерама које опозиција има у вези с ЕПС-ом", каже Михајловић.

Истиче да је "катастрофа" о којој говори Тепићева најизвеснија уколико би се спровело све што та политичарка и њена странка предлажу, а то је да се у ЕПС-у ништа не промени.

"Оно што ми желимо, то је ЕПС који има већи профит, који брже реализује пројекте, који више улаже у животну средину и чије пословање је уређено као у најмодернијим европским електропривредама", наводи Михајловић.

Ако то не урадимо, поручује, онда ће ЕПС бити лак плен разних интереса а предлози Тепићеве управо воде том стазом.

"ЕПС тренутно подсећа на стару сребрнину која може поново да засија, не само у Србији, већ у целом региону, и то је наш циљ, а не да његов развој заустављају лоше управљање, интереси појединаца, као и незнање и лоше намере политичара који ЕПС користе за скупљање политичких поена", додаје Михајловић, наведено је у саопштењу.

Тепић је раније данас изјавила да се мора зауставити распарчавање ЕПС-а пошто његов део који се бави производњом струје није још реформисан нити спреман за тржишну утакмицу.

Тепић: 30-50 хиљада радника угрожено реорганизацијом ЕПС-а

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић критиковала је одлуку Владе Србије о реорганизацији Електропривреде Србије (ЕПС) тврдећи да је реч о распарчавању ЕПС-а и позвала владу да ову одлуку повуче.

Према њеним тврдњама, идеја владајуће странке је да издвоји из ЕПС-а најсигурнији извор прихода, што су, како каже, приходи из дистрибуције електричне енергије, а да наводно преостали део ЕПС-а, који се бави производњом електричне енергије и који, додаје, до данас није реформисан, остави "на милост и немилост тржишту".

Она тврди, како је пренето у саопштењу ССП, да је овом одлуком Влада а на предлог министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, доведела у питање судбине 30-50 хиљада радника.

Први ће, како тврди Тепић, на удару бити радници који су запослени као рудари у ЕПС-у и радници који раде у термоелектранама у ЕПС-у., а потом и сви запослени широм Србије у фирмама које раде за ЕПС у рударском и термоенергетском сектору.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести