Михајловић: Еколошки протести су политички

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да се иза еколошких протеста крију политичке амбиције појединаца и нагласила да борба за животну средину не значи заустављање привредног развоја.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Михајловић је на ТВ Хепи рекла да су еколошки протести у предизборној години чиста политика и да ће грађани на изборима одлучивати да ли су за или против развоја.

Затварање рудника, забрана истраживања и прекид свих пројеката неће допринети развоју Србије, рекла је министар и додала да такозвани еколози користе тему како би остварили своје политичке циљеве.

Данас је све у рударству промењено. Свуда имамо нове технологије, готово читав процес је дигитализован, није то више рудник у којем је радио Алија Сиротановић", рекла је.

Према њеним речима, екологија се злоупотребљава, иако је то тема која је изнад политике.

Видећемо како ће и шта говорити после избора. Ако је алтернатива да се затворе сви рудници, да прекинемо сва истраживања, онда људима у Бору треба рећи да остају без посла, да ћемо сви живети у пећинама, рекла је министар.

Подсетила је да је Србија рударска земља стотинама година.

Сад је све политика и појединци се боре за улазак у парламент плашећи народ. Као што су говорили у 19. веку када се градила пруга, да ће жене које живе поред бити нероткиње, да ће земљиште бити неплодно. Сад можете да повучете паралелу са оним што се данас дешава, рекла је она.

Михајловићева је поручила да сви који то говоре онда то представе грађанкама и грађанима као свој политички програм и изађу на изборе.

Александар Јовановић Ћута, који се представља као велики борац против малих хидроелектрана, хтео је да прави малу хидроелектрану, па кад му није то успело, повезао се са бившим министром Гораном Триваном, који је одговоран за многе ствари. Онда се прикључио и професор Ратко Ристић, који је био члан ревизионе комисије Владе и давао одобрење за градњу 14 МХЕ. Исти ти људи су сада на еколошким протестима, штите своје интересе и желе политичку подршку, рекла је Михајловићева.

Она је поновила да је легитимно бити против Владе, али да је поштено да грађанима онда представе свој програм који се заснива на противљењу сваком развоју.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести