Михајловић: Инвестициони циклус биће замајац раста БДП-а

БЕОГРАД: Велики инвестициони циклус који је недавно најавио председник Србије Александар Вучић биће прави замајац раста БДП-а, оценила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic zrenjanin
Фото: mgsi.gov.rs

Она је најавила да ће инвестициони циклус обухватити и инвестиције у инфраструктуру, те да ће само ове године вредност инфраструктурних пројеката износити око пет милијарди евра.

Михајловић је одговарајући на питања новинара током обиласка радова на изградњи међународног путничког пристаништа у Земуну рекла да ће у наредних неколико година вредност инвестиција у области инфраструктуре бити 15 милијарди евра.

"На сваких пола милијарде евра који се уложи у инфраструктуру, пре свега у инвестиције, нама за један до 1,5 одсто расте БДП. То је важно за нова радна места, да можемо брже да се развијамо и у свим другим областима", рекла је министарка.

Од пројеката који ће бити део инвестиционог циклуса, издвојила је Моравски коридор чија изгадња почиње у јулу.

Додала је да ће сутра у парламенту то министарство бранити закон о Моравском коридору.

Михајловић је истакла да ће Моравски коиридор осим изградње аутопута, подразумевати и уређење Мораве и свих њених притока, као и изградњу телекомуникационог коридора.

Нагласила је да ће то бити једини и први аутопут који ће спојити централну Србију и повезати коридоре 10 и 11.

"Моравски коридор је важан за централну Србију, је ако нема тог пута не можемо обезбедити за сва места у том делу земљеи, а то је за више од пола милиона људи могућност да сутра долазе инвеститори, који долазе када имају уређену инфраструктуру".

Министарка је најавила да током лета почиње изградња аутопута Сремска Рача - Кузмин, затим на јесен и брзе саобраћајнице Рума - Шабац и Шабац - Лозница.

Најавила је и изградњу аутопута Ниш - Приштина односно деонице Ниш - Плочник од 37 километара који ће почети да се гради крајем ове или почетком следеће године.

Инвестициони циклус, како је рекла, подразумеваће и улагање у железницу, деоницу на брзој прузи ка Мађарској и улагања у нови аеродром Краљево.

Каже да ће инфраструктурни циклус осим железницке и путне инфраструктуре обухватити комуналну и социјалну инфраструктуру и све оно што се ради у области пољопривреде, здравства, школства.

Михајловић додаје да се процењује да ће све то бити вредно више од 10 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести