Михајловић: Милош Велики унапређује безбедност и инвестиције

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће нова деоница ауто-пута на Коридору 11, која ће сутра бити отворена, заменити такозвану "магистралу смрти" на Ибарској магистрали, омогућити улагање инвеститора дуж аутопута и допринети развоју туризма.
mihajlovich_putarina
Фото: Танјуг (Видео)

"Важно је да уредимо питање безбедности што више можемо и морамо да имамо нулту толеранцију на сваку врсту саобраћајне несреће, да не говорим о погибијама. Мислим да ће овај аутопут управо томе и допринети", рекла је Михајловић за РТС .

У том смислу, она је подсетила да је, откако је отворена деоница ауто-пута Љиг-Чачак, забележено само неколико саобраћајних несрећа што, како је оценила, иде у прилог томе да се слична ситуација може очекивати и на новој деоници од укупно 103 километара ауто-пута.

Михајловић је додала да ће се путарина, која се користи искључиво за одржавање ауто-путева, наплаћивати на сваком аутопуту, па и на ауто-путу Милош Велики, истичући да неће бити вињета.

"Ми се определили за најправеднији систем - онолико километара колико користите ауто-пут, толико плаћате путарину", рекла је Михајловић.

Она је нагласила да ће ауто-пут допринети безбедности, али и омогућити инвеститорима да улажу дуж њега и да се развија туризам.

"Чини ми се да ће то бити покретац развоја. Зато је инфраструктура важна и зато су важни сви аутопутеви", истакла је Михајловић.

Министарка је нагласила да се завршава и деоница од Сурчина до Обреновца, у дужини од 17,6 километара.

"Од 15. децембра моћи ћемо да идемо и том деоницом и онда ћемо имати око 120 километара ауто-пута" на Коридору 11, најавила је Михајловић.

Она је навела и да ће 1. марта наредне године почети радови на деоници Нови Београд- Сурчин, који ће трајати годину и по дана.

"Ми ћемо до краја 2021. имати аутопут од Новог Београда до Чачка", нагласила је Михајловић.

Подсетивши да је 2014. године забележен транзит од 34 милиона аутомобила на Коридору 10, а 2018. од 58 милиона аутомобила, Михајловић је нагласила да се очекује да кроз Србију ове године прође 60 милиона возила.

Она је оценила да Србија, са завршавањем ауто-путева, постаје незаобилазна рута што је, како је навела, једна од великих предности за привредни развој наше земље.

Министарка је најавила и да ће Коридори 10 и 11 до следеће године бити уређени новим функционалним садржајима.

"Направили смо инфраструктуру и ауто-пут, али мора да буде више садржаја на ауто-путу - пумпи, ресторана, хотела и да постоје могућности да се посете градови, који су прелепи, од Уба и Лајковца до Љига и Чачка. Они имају много тога туристички да понуде и ми ћемо следеће године, са Туристичком организацјом Србије, имати спреман ауто-пут, који није само ауто-пут већ понуда за инвеститоре и кориснике", рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести